Друга за величиною криптовалюта Ethereum перейшла на систему захисту proof-of-stake, яка заснована на необхідності доказу зберігання певної кількості коштів на рахунку. Метод є альтернативою для proof-of-work, який раніше використовував Ethereum, і в якому більшу ймовірність підтвердження блоку мав обліковий запис з великими обчислювальними потужностями.

Таким чином криптовалюта скоротила свої потреби в енергії. Перехід, який називається The Merge (злиття) готувався з 2020 року, він нічого не змінить для пересічного користувача Ethereum, але робить потужності майнерів не потрібними.

Перехід почався 6 вересня, коли було активовано оновлення Bellatrix. Зараз він завершений після майнінгу блоку Terminal Total Difficulty, що запустив оновлення Paris. Технічна частина виконана, тепер потрібно чекати результатів.

У найближчі години та дні існує ризик багів, хакерських атак і цінової нестабільності. Існує також ризик форків, коли майнери створюють кілька версій Ethereum на різних ланцюжках, що призводить до плутанини та створює сприятливе середовище для шахрайства.

За оцінками Ethereum Foundation, перехід на proof-of-stake знизить витрати на електроенергію більш ніж на 99%. Це означає, що Ethereum тепер відповідає екологічним, соціальним та управлінським вимогам (ESG), які були предметом занепокоєння регуляторних органів, що стримували бізнес від участі в нових секторах, таких як DeFi та NFT.