Україна приєднається до мережі вільного роумінгу ЄС після підписання угоди про цифрову співпрацю, яка відкриває шлях до інтеграції у галузі телекомунікацій. Сьогодні у Києві президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн обговорить з президентом Зеленським деталі угоди.

5 вересня Україна та ЄС провели 8-е засідання Ради асоціації Україна — ЄС у Брюсселі за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, глави зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля та Комісара ЄС з питань розширення Олівера Вархелі.

«Ми підписали програму «Цифрова Європа» із загальним бюджетом 7,5 млрд євро, яка включає деякі дуже важливі цифрові технології, а також приєднання до роумінгового простору в ЄС», – повідомив тоді Шмигаль.

«Ми вивчаємо зараз обґрунтовані варіанти для повного приєднання України до нашого роумінгового простору, щоб користуватися однаковими зниженими тарифами між Україною та ЄС», – додав пан Вархелі.

Він також додав, що якщо телекомунікаційний ринок України інтегрується до ринку ЄС, це буде корисно «не тільки для ринків, але й для людей, які зможуть підтримувати зв’язок».

Після ухвалення вільного роумінгу з ЄС, люди, які подорожують з України до ЄС, та громадяни ЄС в Україні зможуть здійснювати телефонні дзвінки, надсилати текстові повідомлення та користуватися мобільним зв’язком без додаткової плати, як це відбувається між країнами-членами ЄС.