«Зелена революція» стала рухом, на який вже було витрачено понад $1 мільярд, більшість з яких надав найбільший у світі благодійний фонд Білла та Мелінди Гейтс, повідомляє видання The Daily Chronicle.

Під час щорічного Африканського фермерського самміту активісти, фермери та релігійні лідери від Сіетла до Найробі закликали Фонд Гейтса та інших спонсорів припинити підтримку заходів, які, на їхню думку, не змогли виконати обіцянку радикального зменшення голоду і збільшення продуктивності та доходів фермерів. Навіть більше, критики стверджують, що Альянс за зелену революцію в Африці (AGRA) підтримує та просуває індустріальну модель сільського господарства, метою якого є фактичне знищення природи, зокрема отруєння ґрунтів хімікатами. 

Така модель також заохочує фермерів залазити в борги, купуючи дороге насіння, добрива тощо. Через заборгованості фермери продають землю або майно, наприклад телевізори чи плити. Про це розповідають Селестина Отієно та Енн Майна — активістки з Кенії, які виступають за екологічно чисті практики.

У грудні минулого року було оприлюднено оцінку, згідно з якою Альянс досяг неоднозначного успіху за останні п’ять років, збільшивши врожайність кукурудзи в половині досліджуваних країн. Втім, «AGRA не досяг своєї головної мети щодо збільшення доходів і продовольчої безпеки».

На думку директора програми глобального розвитку в Університеті Еморі Пітера Літтла, Альянс навіть не наблизився до того, що обіцяв зробити.

Таку критику заперечують лідери Альянсу, втім, вона їх явно вразила. Цього тижня AGRA розпочинає ребрендинг, згідно з яким з назви організації виключається термін «зелена революція». Тепер він буде лише в абревіатурі.

«Нас багато разів неправильно розуміли», – сказала президентка Альянсу Агнес Калібата на саміті, який, до слова, також прибрав слова «зелена революція» зі своєї назви.

Цей термін є відсилкою до руху, що почався декілька десятиліть тому і найяскравіше виражався в Індії. Завдяки хімічній обробці та новим технологіям, як от високоврожайне насіння, там значно підвищився рівень продуктивності сільського господарства, а голод — зменшився. Втім, «зелена революція» в Індії призвела до протестів і навіть самогубств фермерів-боржників.

Нова «зелена революція» намагалася уникнути минулих помилок та бути виключно африканською, каже Калібата. Альянс намагався не довести до надмірного використання універсальних добрив, просуваючи нові способи аналізу ґрунту та визначення того, який саме тип і кількість добрив йому потрібні. 

Калібата, яка є ще й колишньою міністеркою сільського господарства Руанди, приписує своїй організації навіть деякі «величезні успіхи», наприклад допомогу в отриманні ступеня магістра та доктора сільського господарства для більш ніж 800 африканців. Попри це, зараз вона та тимчасовий директор групи розвитку сільського господарства Фонду Гейтса Енок Чікава визнають, що зусилля не досягли своїх цілей, проте вважають найголовнішою причиною зміну клімату.

AGRA намагається адаптуватися до умов, тож пропагує посухостійке насіння та висадку дерев, які зберігають вологу в землі. Організація планує реалізацію нової п’ятирічної стратегії, в рамках якої зосередиться на захисті довкілля та буде більше прислухатися до потреб фермерів. 

Фонд Гейтса вкладе у роботу Альянсу $200 мільйонів протягом наступних п’яти років і наполягатиме на регулярних публічних оцінках його роботи. Попри це, фонд, схоже, задоволений роботою AGRA та розчарований вимогами критиків, наприклад, закликом не використовувати хімічні добрива, адже це, на думку Чікави, обмежить африканських фермерів у порівнянні з фермерами інших країн.