Мінерал отримав назву Changesite-(Y) в честь богині Місяця Чан’е з китайської мітології. Також його назвали на честь місії Chang’e-5, яка змогла дістати зразок місячного пилу у 2020 році, повідомляє The Register. Пил зібрали на поверхні Місяця на території, яка, ймовірно, була вулканом, а також на глибині приблизно 6,5 метрів. Вага цього зразка становила близько 1,73 кг, а сам пил розділили між 33 дослідницькими організаціями.

Китайське національне космічне управління та Управління з атомної енергетики Китаю повідомили, що зразки місячного пилу виглядають, як «фосфатний мінерал у формі стовпчастих кристалів, знайдених у частинках місячного базальту». Вчені з Пекінського науково-дослідного інституту геології урану дослідили кристалічну структуру пилу за допомогою рентгенівської дифракції. Зокрема, вдалося знайти одну кристалічну частинку серед 140 000 частинок зразка діаметром близько 10 мікронів. Ця частинка була кристалом, який, за даними держзмі, мав розмір одної десятої людської волосини.

Мінерали, яких не зустрічали раніше, на Місяці знаходили ще США та росія. Загалом це вже шостий новий мінерал з поверхні Місяця, відкритий дослідниками, який визнала Міжнародна мінералогічна асоціація. Ця організація відповідає за розвиток мінералогії, зокрема за стандартизацію номенклатури понад 4800 відомих мінеральних видів. Її обов’язком є також спостереження за такими відкриттями.

У зразку місячного пилу також було знайдено Гелій-3. Його і раніше знаходили на Місяці: порівняно з Землею, на поверхні супутника його більше. Вчені вважають, що ізотоп можна використовувати як джерело енергії термоядерного синтезу. Річ у тім, що цей рідкісний ізотоп здатний вивільняти велику кількість енергії, не роблячи навколишній матеріал радіоактивним. Він також дуже корисний при охолодженні квантових машин.

Китайське національне космічне управління та Управління з атомної енергетики заявляють, що вони «дотримуються концепції мирного використання космосу та мирного використання ядерної енергії», а також, що організації, «як компетентні державні департаменти в галузі аерокосмічної та ядерної промисловості в Китаї», роблять одночасний внесок у наукові відкриття та міжнародну співпрацю.

Попри такі заяви про «міжнародну співпрацю» Імперський коледж Лондона закрив два центри аерокосмічних досліджень, які спонсорував Китай. Сталося це після попереджень, що дослідження можуть ненавмисно допомогти армії Китаю. Окрім цього, MI5 і ФБР, часто попереджали про китайське шпигунство.