Науковці дослідили зразки крові 14 астронавтів NASA, які літали у космос в рамках місій програми «Спейс Шаттл» з 1998 по 2001 рік, та виявили, що всі зразки показали мутації в ДНК клітин, повідомляє Futurism. Ці мутації досить низькі та не становлять серйозної загрози здоров’ю людей. Втім, дослідження підкреслює важливість регулярних медичних оглядів для астронавтів, особливо перед тривалими місіями на Місяць і за його межі.

Мутації були відзначені високою часткою клітин крові, які походять від одного клону. Таке явище називається клональним гемопоезом. Подібні мутації може викликати надмірна кількість ультрафіолетового випромінювання та інших форм радіації, включаючи хімієтерапію. Дослідники припускають, що в цьому випадку мутації могли бути результатом космічного випромінювання.

«Космонавти працюють в екстремальних умовах, де багато факторів можуть призвести до соматичних мутацій, особливо космічне випромінювання. Це означає, що існує ризик того, що ці мутації можуть розвинутися в клональний гемопоез», — сказав Девід Гукасян, професор медицини з Медичної школи Ікана у своїй заяві.

Минулого року NASA запропонувала змінити ліміти радіації, яким можуть піддаватися астронавти, щоб захистити їхнє здоров’я. Там намагаються дозволити молодшим астронавтам піддаватися відносно вищій кількості радіації, ніж літнім, а відмінності в обмеженнях між чоловіками та жінками усуваються.

Для цього дослідження були зібрані зразки крові у 12 чоловіків і двох жінок-космонавтів за десять днів до їхнього польоту та в день приземлення. Потім зразки зберігалися в кріогенних умовах при температурі -80 градусів за Цельсієм протягом близько двох десятиліть. Мутації, які спостерігаються у зразках крові, нагадують тип соматичних мутацій, які ми спостерігаємо у літніх людей. Проте у середньому астронавтам було 42 роки.

«Хоча виявлений під час спостережень клональний гемопоез був відносно невеликим, той факт, що ми знайшли ці мутації, був несподіваним, враховуючи відносно молодий вік і здоров’я астронавтів», — сказав Гукасян. «Наявність мутацій не обов’язково означає, що астронавти захворіють на серцево-судинні захворювання або рак, — додав він, — але існує ризик, що з часом це може статися через постійне та тривале перебування в екстремальних умовах далекого космосу».

Гукасян і його команда рекомендують NASA регулярно перевіряти астронавтів на подібні мутації. Вчені вже давно думають про численні ризики для здоров’я астронавтів і що більше ми дізнаємося, то краще зможемо забезпечити їх безпеку.