Команда Google певний час працювала над проєктом під кодовою назвою Minkowski, який тепер буде виділено в окремий стартап під назвою Aalyria, що займеться розробкою високошвидкісних комунікаційних мереж, повідомляє CNBC.

Світлова лазерна технологія Aalyria, яку вона називає Tightbeam, забезпечує, як заявляє стартап, збереження даних «недоторканими через атмосферу, погодні умови та забезпечує зв’язок там, де не існує допоміжної інфраструктури». Компанія також заявляє, що має технологію лазерного зв’язку «експоненційно більшого масштабу та швидкості, ніж будь-що, що існує сьогодні». Програмна платформа Aalyria використовувалася в багатьох аерокосмічних мережевих проєктах Google.

В Google відмовилися надати детальну інформацію про Aalyria, наприклад, як довго компанія працювала над технологією і скільки її співробітників приєднається до стартапу. Зі свого боку в Aalyria кажуть, що їхня місія полягає в управлінні «гіпершвидкими, надзахищеними та дуже складними комунікаційними мережами, які охоплюють сушу, море, повітря, ближній і дальній космос».

Відділити Aalyria від Google довелося після того, як материнська компанія Alphabet, зіткнулася з уповільненням рекламних доходів і прагне менше витрачати на експериментальні проєкти. Частково це означає пошук зовнішнього фінансування для деяких проєктів, які Alphabet розробляла роками. Такі компанії, як медико-біологічний стартап Verily і виробник безпілотних автомобілів Waymo, залучили гроші від зовнішніх інвесторів, в той час, як Alphabet закрила такі ініціативи, як Makani, що будувала повітряних зміїв генеруючих енергію, й інтернет-компанію Loon, яка прагнула створити інтернет-покриття у віддалених районах завдяки повітряним кулям.

Aalyria повідомила, що має комерційний контракт на $8,7 мільйона з Підрозділом оборонних інновацій США. Стартап очолить гендиректор та експерт з національної безпеки Кріс Тейлор, який вже керував іншими компаніями, що співпрацювали з урядом.

Сам Alphabet також шукає вигідніших державних контрактів і на початку цього року оголосив про Google Public Sector, нову дочірню компанію, орієнтовану на партнерство з урядом США переважно через Google Cloud.

До ради директорів Aalyria увійшли кілька колишніх співробітників та керівників Google, а також Вінт Серф, головний інтернет-євангеліст Google, який відомий як один з батьків інтернету.

Google збереже міноритарну частку в Aalyria, але компанія відмовилася повідомити, якою конкретно часткою вона володіє і скільки коштів залучила ззовні. У Google кажуть, що на початку цього року передали Aalyria інтелектуальну власність, патенти та фізичні активи, включаючи офісні приміщення.

Google збереже міноритарну частку в Aalyria, але відмовляється повідомити, скільки їй належить і скільки зовнішнього фінансування компанія залучила. Там заявляють, що на початку цього року до Aalyria було передано майже десятирічну інтелектуальну власність, патенти та фізичні активи, включаючи офісні приміщення.