Всесвітньо відомий бренд Jeep готується до власного перезавантаження. Що пройде під знаком електрифікації – і цьому вже є три підтвердження у вигляді трьох моделей. Ці три моделі геть різні за своїм класом, дизайном, призначенням. Але їх об’єднує те, що всі вони є електрокарами. А ще їх об’єднує те, що всі вони стануть серійними у найближчі роки. І першим буде…

Jeep Avenger

Компактний кросовер, що має стати локомотивом продажів бренду на загальноєвропейському ринку. Виробник заявляє модель Jeep Avenger як електромобіль, обіцяючи запас ходу близько 400 км, проте раніше зустрічалась інформація також й про ДВЗ-версії моделі.

Як воно буле в реальності? Це ми скоро дізнаємось – офіційна презентація Jeep Avenger має відбутись вже у жовтні цього року, продажі стартують на початку 2023-го. Виробництво кросовера Jeep Avenger буде організовано у Польщі.

Jeep Wagoneer S

Вважається за концепт, але виглядає вже майже як готова модель – це про кросовер Jeep Wagoneer S, що має увійти до флагманського сімейства Wagoneer. Наразі там представлено традиційні автомобілі з ДВЗ, то ж електромобіль Jeep Wagoneer S стане цікавою «альтернативою». І це відбудеться досить швидко: дебют серійної моделі заплановано на 2023 рік, продажі стартують вже 2024-го.

Що відомо вже зараз? Наприклад відомо, що найбільш потужні версії Jeep Wagoneer S мають отримати електродвигуни сумарною потужністю близько 600 к.с., цього буде достатньо для прискорення 0-60 миль/год (0-97 км/год) лише за 3,5 секунди. Також відомо, що найбільш «дальнобійні» версії Jeep Wagoneer S зможуть проїхати близько 400 миль (644 км).

Тому характеристики майбутнього електромобіля Jeep Wagoneer S вже зараз виглядають досить непогано: цілком відповідає статусу флагмана.

Jeep Recon

Теж концепт, теж своєрідний флагман – проте геть інший. Адже майбутній електромобіль Jeep Recon позиціюється як «Wrangler EV»: максимальний акцент на всюдихідні можливості.

Наприклад, обіцяна система Selec-Terrain для налаштування електромобіля під різні умови бездоріжжя, імітація блокування диференціалів E-Locker, шини з розвиненим позашляховим протектором, надміцні гаки для буксирування, захист днища. А ще – передбачена можливість «розбирання електромобіля»: можна зняти кузовні панелі для максимального поєднання з навколишнім світом.

Електричний позашляховик буде вироблятись у Північній Америці, але призначений для продажів у різних країнах – тобто, він буде й на європейському ринку. А це, відповідно, означає шанси побачити його й в Україні. Чекати вже недовго: серійна версія електромобіля Jeep Recon дебютує у 2023 році, старт продажів заплановано на 2024-й.

Три моделі окремо, але яка загальна мета?

Загальна мета – максимальна електрифікація бренду Jeep. Вже до 2025 року бренд Jeep має випустити чотири електромобілі; три з них ми вже знаємо. Іншою важливою датою є 2030 рік: до того часу загальні продажі бренду Jeep на 50% мають складатись саме з електромобілів. А для європейського ринку – й загалом всі 100% продажів Jeep мають бути електромобілями.

Отже, все зрозуміло: загальна мета – це максимальна електрифікація бренду Jeep. Що починається просто зараз.