Згідно з даними дослідницького центру Pew, TikTok забирає собі користувачів Meta, зокрема молодь, серед якої він зараз популярніший, ніж Instagram і Snapchat. Останні не можуть працювати в Китаї, проте китайська соцмережа працює на території США. На конференції Code Conference, яка пройшла минулого тижня, керівники американських компаній, політики та медіа висловили своє занепокоєння зростаючою популярністю TikTok, повідомляє Forbes.

Еван Шпігель, генеральний директор Snap, вважає, що вибухове зростання TikTok відбувається через мільярдні інвестиції, які може дозволити собі розробник соцмережі ByteDance.

«Причиною, чому зростання TikTok було викликом для американських та світових компаній, є масштаб інвестицій TikTok», — сказав Шпігель із Snap. «Чого ніхто не очікував у США, так це рівня інвестицій, які ByteDance зробила в американський ринок і, звичайно, в європейський, тому що це було щось, що неможливо уявити — жоден стартап не міг дозволити собі інвестувати мільярди, мільярди, мільярди доларів для залучення користувачів у всьому світі. Це була зовсім інша стратегія, ніж будь-яка технологічна компанія очікувала раніше, оскільки це не була стратегія, орієнтована на інновації; насправді це було субсидування великомасштабного залучення користувачів».

За відсутності можливості ефективно конкурувати з TikTok, на Code Conference навіть лунали заклики заборонити китайську соцмережу.

«TikTok має бути заборонений у кожній демократичній країні», — сказав Матіас Допфнер, гендиректор компанії Axel Springer. «Я вважаю, що це нерозумно не робити цього. Ми не можемо увійти в Китай… за допомогою Facebook, Google, Amazon, інших платформ — чому ми дозволили їм відігравати таку домінуючу роль у нашій економіці вільного ринку?».

Шпігель вважає, що алгоритм рекомендацій TikTok став настільки сильним завдяки великій базі користувачів.

«TikTok отримав цю велику перевагу на ранньому етапі, дійсно агресивно розширюючись, витрачаючи на це величезну суму грошей, щоб люди могли навчити алгоритм і в кінцевому підсумку отримати набагато більш персоналізовану стрічку, яку важче отримати в новому сервісі», — пояснив він.

Snapchat буде конкурувати з TikTok, продовжуючи зосереджуватися на зв’язках із сім’єю та друзями, а не з незнайомцями — підхід, який, за словами Шпігеля, є основою успіху Snap.

Гендиректор Google також вказав на TikTok як на одного з найновіших і найбільших конкурентів своєї компанії, особливо у відношенні до YouTube. У інтерв’ю Code Сундар Пічаї сказав, що «конкуренція в технологіях є надзвичайно інтенсивною», і що в Google відчули її зростання з боку TikTok, який виник, здавалося б, нізвідки.

Сенаторка-демократка Емі Клобушар, яка очолює антимонопольне законодавство в галузі технологій, спрямоване на вплив Google, Apple, Amazon і Meta, попередила, що TikTok також незабаром може привернути увагу законодавців, зокрема якщо підрозділ китайської соцмережі в США виросте до розмірів американських технологічних гігантів.

Попри те, що потенційне стеження з боку Китаю викликає занепокоєння, колишня прессекретарка Білого Дому Джен Псакі вважає, що відмовитися від TikTok не так вже й просто. «Коли ви не використовуєте ці платформи… враховуючи, наскільки вони потужні та наскільки вони охоплюють людей, ви виводите себе з ігрового поля».

Навіть генеральний директор Apple Тім Кук, схоже, має свою думку щодо TikTok. Під час дискусії в середу за участю Лорен Пауелл Джобс і колишнього головного дизайнера Apple Джоні Айва, присвяченій спадщині Стіва Джобса та еволюції Apple, Кука запитали про додатки для iPhone, які сприяли сьогоднішньому політичному і соціальному розколу, який Стів Джобс би ненавидів.

Не називаючи компанії, Кук відповів ведучій Карі Свішер: «Ми ніколи не створюємо смартфон для того, щоб хтось нескінченно, бездумно прокручував стрічку новин».