Приватні аерокосмічні компанії Rocket Lab і Sierra Space приєднуються до проєкту ВПС США Rocket Cargo, метою якого є надшвидкісне перевезення вантажів по всьому світу, повідомляє Gizmodo.

Rocket Lab оголосила, що підписала угоду з Транспортним командуванням США (USTRANSCOM), згідно з якою мала ракета-носій Electron і майбутня ракета середньої вантажності Neutron можуть доставляти вантажі в різні місця на Землі. Rocket Lab також розглядає свою ракету Photon як платформу для вантажних складів на орбіті та як транспортний засіб для доставки.

«Космічний транспорт “від точки до точки” пропонує нову можливість швидкого переміщення обладнання по всьому світу за години, забезпечуючи швидшу реакцію на глобальні надзвичайні ситуації та стихійні лиха », — заявив засновник і генеральний директор Rocket Lab Пітер Бек.

Ракета Electron від Rocket Lab заввишки 18 метрів вже здійснила 29 польотів. Очікується, що більша ракета Neutron з вантажністю 13 тонн почне запускатися в космос у 2024 році. Тим часом ракета Photon нещодавно запустила місію NASA CAPSTONE на Місяць.

Минулого року ВПС США анонсували ракетно-транспортний проєкт як спосіб доставки матеріалів і, можливо, персоналу по всьому світу за кілька годин за допомогою космічних ракет-носіїв. Військово-повітряні сили хочуть зробити це за допомогою комерційних ракет, оскільки на початку цього року вже підписали подібну угоду зі SpaceX на суму $102 мільйони, а наприкінці минулого року — з Blue Origin Джеффа Безоса.

Rocket Lab є останньою компанією, хто підписався на проєкт доставки за допомогою ракет разом із Sierra Space. Приватна космічна компанія, що базується в Неваді, також оголосила про угоду з ВПС США в четвер щодо використання свого космічного літака Dream Chaser для гіперзвукового транспортування від точки до точки. Цей літак все ще розробляється.

Ідея використання космічних ракет-носіїв для перевезення вантажів для збройних сил США існує вже деякий час. Втім, нещодавні розробки в галузі комерційних космічних польотів стали поштовхом, необхідним для запуску проєкту.