NASA вибрало Axiom Space для розробки скафандрів для місії Artemis III, яка висадить американців на поверхню Місяця вперше за понад 50 років. Це перша угода в рамках конкурентного контракту, яка включає замовлення на розробку наступного покоління скафандра Artemis і допоміжних систем, повідомили у NASA.

Таким чином NASA зробили ще один крок для повернення астронавтів на Місяць у рамках програми Artemis, яка була започаткована для підтримки продовження наукових досліджень, які принесуть користь людству на Землі. У рамках запланованих місій польоту людини на Місяць NASA висадить першу жінку та першу людину кольору на Місяць.

Переглянувши пропозиції від двох відповідних постачальників скафандрів, NASA вибрало Axiom Space для замовлення, базова вартість якого становить $228,5 мільйонів. У майбутньому в Axiom Space буде завдання конкурувати за повторювані послуги з виробництва скафандра для підтримки наступних місій.

«NASA пишається тим, що співпрацює з комерційною індустрією в цій історичній місії, яка підштовхне Сполучені Штати до створення тривалої присутності на поверхні Місяця», — сказала Лара Керні, менеджерка програми NASA з позакорабельної діяльності та мобільності людини на поверхні. «Те, що ми дізнаємося під час Artemis III та майбутніх місій на Місяці та навколо нього, прокладе шлях для місій на Марс. Скафандри дозволяють нам буквально зробити наступний крок».

Маючи понад 50 років досвіду використання скафандрів, NASA визначило технічні вимоги та вимоги безпеки для наступного покоління скафандрів. Axiom Space відповідатиме за дизайн, розробку, кваліфікацію, сертифікацію та виробництво своїх скафандрів і допоміжного обладнання, які відповідатимуть цим ключовим вимогам. Експерти NASA будуть підтримувати повноваження щодо підготовки астронавтів, планування місій і затвердження систем обслуговування.