Китай збільшив свій вплив на Apple через iPhone

Цієї осені Apple вперше вироблятиме деякі зі своїх флагманських iPhone за межами Китаю, що є невеликою, але значною зміною для компанії, яка створила один з найдосконаліших ланцюжків поставок у світі за допомогою китайської влади, повідомляє The New York Times.

Apple робить малі кроки назустріч Індії, але виробництво лінійки iPhone 14 та 14 Pro показує, наскільки важко буде провести ці зміни. За словами чотирьох осіб, знайомих з новими операціями з виробництва компанії, китайські співробітники та постачальники Apple, як ніколи раніше, виконали складну роботу і створили технологічні компоненти для 15-го покоління iPhone, включаючи частину виробничого дизайну, аудіо динаміків та батареї. В результаті iPhone перетворився з продукту, який розробляється в Каліфорнії та виробляється в Китаї, в продукт, який є творінням обох країн.

Робота, виконана Китаєм, показує прогрес країни за останнє десятиліття та новий рівень участі китайських інженерів у розробці iPhone. Після того, як країна заманила компанії на свої заводи легіонами недорогих працівників і неперевершеними виробничими потужностями, її інженери та постачальники стали набагато професійнішими, щоб претендувати на більшу частину грошей, які американські компанії витрачають на створення гаджетів.

Збільшення відповідальності, яку Китай взяв на себе щодо iPhone, може поставити під сумнів зусилля Apple зменшити свою залежність від країни. Ця мета стала актуальнішою на тлі зростання геополітичної напруженості навколо Тайваню та занепокоєння у Вашингтоні щодо зростання Китаю, як технологічного конкурента.

Китайські компанії, що працюють в Індії, як і раніше відіграватимуть ключову роль у плані Apple виробляти деякі iPhone в країні. У Ченнаї, що в Індії, тайванський постачальник Foxconn, який вже виробляє iPhone на заводах по всьому Китаю, очолить індійське виробництво пристроїв за підтримки сусідніх китайських постачальників, зокрема Lingyi iTech, яка має дочірні компанії для постачання зарядних пристроїв та інших компонентів для iPhone. Китайська BYD також налагоджує операції з різання скла для дисплеїв.

Збої, пов’язані з COVID-19, погіршили скрутне становище Apple. Коли Китай закрив свої кордони у 2020 році, Apple була змушена переглянути свою діяльність і відмовитися від практики відправляти натовпи каліфорнійських інженерів до Китаю для розробки процесу складання флагманських iPhone. Замість того, щоб вводити тривалі карантини для персоналу, Apple почала надавати нові можливості та наймати більше китайських інженерів у Шеньчжені та Шанхаї, щоб керувати критичними елементами дизайну для її найбільш продаваного продукту.

Виробничі та дизайнерські команди компанії почали проводити нічні відеодзвінки з колегами в Азії. Після відновлення подорожей Apple намагалася заохотити своїх співробітників повернутися до Китаю, пропонуючи винагороду в розмірі $1000 доларів на день протягом двох тижнів карантину та чотирьох тижнів роботи. Попри те, що виплата могла сягати $50 000 доларів, багато інженерів не хотіли їхати через невизначеність щодо того, як довго їм доведеться перебувати на карантині. Через відсутність поїздок компанія заохочувала персонал в Азії проводити зустрічі, які колись проводили колеги в Каліфорнії. Співробітники також взяли на себе відповідальність за вибір деяких азійських постачальників майбутніх деталей iPhone.

Зараз Apple все частіше звертається до Китаю для найму високооплачуваних працівників для виконання цих робіт. Цього року Apple розмістила в Китаї на 50% більше вакансій, ніж за весь 2020 рік, згідно з даними GlobalData, яка відстежує тенденції найму в різних галузях технологій. Багато з цих нових працівників — китайські громадяни, які здобули західну освіту.

Зміни в роботі Apple збіглися зі збільшенням кількості китайських постачальників, яких вона використовує. Трохи більш як десять років тому внесок Китаю у виробництво iPhone був невеликим. В першу чергу країна забезпечувала низькооплачуваних робітників, які збирали пристрій із компонентів, доставлених зі Сполучених Штатів, Японії та Південної Кореї. Згідно з дослідженням професора економіки Національного інституту політичних досліджень в Токіо Юцін Сіна (Yuqing Xing), вартість цієї роботи становила близько $6 доларів, або 3,6% від вартості iPhone.

Поступово в Китаї з’явилися місцеві постачальники, які почали витісняти постачальників Apple з усього світу. Китайські компанії почали виготовляти динаміки, різати скло, постачати акумулятори та виробляти модулі камер. За словами пана Сіна, на китайських постачальників зараз припадає понад 25% вартості iPhone.