На вчорашній презентації нових iPhone 14 та Apple Watch однією з важливих функцій нових пристроїв відзначили можливість розпізнати потрапляння в ДТП та виклик екстрених служб порятунку на місце події. Але Google Pixel міг так і раніше.

Функція Car Crash Detection була представлена у 2019 році, але не анонсувалася так гучно, як в Apple. На презентації Pixel 4 про неї згадали лише раз і тільки в одному реченні.

Працює вона за аналогією з iPhone — смартфон використовує вбудовані сенсори руху, локацію та мікрофони, щоб «зрозуміти», що власник потрапив в аварію. Якщо таке трапиться, пристрій має подати звуковий сигнал та вібрацію, намагаючися пересвідчитися у стані користувача та може автоматично сповістити відповідні служби про подію.

«Ваш Pixel 3, 4 і новіші моделі можуть використовувати таку інформацію, як місцезнаходження вашого телефону, датчики руху та звуки поблизу, щоб виявити можливу серйозну автомобільну аварію. Для роботи функції виявлення ДТП потрібні дозволи на місцезнаходження, фізичну активність та мікрофон. Якщо ваш телефон визначає, що ви потрапили в серйозне ДТП та викликає екстрені служби, ваше приблизне місцезнаходження та дані про ДТП можуть бути передані екстреним службам за допомогою Служби екстреного визначення місцезнаходження Android» — говориться на сайті Google про функцію.

Дійсно «гучні» випадки, коли б ця функція рятувала життя, пригадати важко. Але підтвердження того, що вона працює, є. Їх демонструвала сама компанія, так само як і в інтернеті є розповіді людей, які потрапляли в неприємні ситуації, а їх телефони на це відповідно реагували. До того ж випадків, коли смартфон випадково викликає рятувальників, не було. Хоча компанія й зазначає, що під час сильного зіткнення функція може випадково активуватися.

Тож користувачам смартфонів Pixel все ж варто про всяк випадок увімкнути цю детекцію. Для цього потрібно зайти у застосунок Safety та увімкнути пункт Car Crash Detection. Додатково, можливо, доведеться дати функції дозвіл на використання локації, мікрофона та датчиків руху.

Google Pixel також може зрозуміти, що потрапив в ДТП. Як це працює

На жаль, в списку країн, в яких це працює, ще немає України. Car Crash Detection на Pixel працює в США, Канаді, Англії, Ірландії, Франції, Італії, Іспанії, Сингапурі, Японії та Австралії.