Міністерство оборони Німеччини оновило перелік наданої Україні військової допомоги. Тепер у ньому 20 зенітних самохідних установок Gepard (+5 з останнього тижня) та одна контрбатарейна РЛС COBRA. Проблема у тому, що ще у квітні Україна просила у Німеччини 40 (!) таких радарів!

Контрбатарейна РЛС COBRA (буквально COunter Battery RAdar) дуже недешева (ціна одиниці близько €50 млн), але дуже дієва система для виявлення ворожих артилерійських позицій. Ця РЛС вважається однією з найкращих у світі.

Німеччина надала Україні ще 5 ЗСУ Gepard і одну (1) контрбатарейну РЛС COBRA

COBRA може вести розвідку на глибину до 40 км у секторі 90 град за азимутом, виявляючи до 40 ворожих батарей за 2 хвилини. Система може класифікувати знайдені батареї за типом зброї, кількістю стволів, визначати ширину розгортання та орієнтацію. При цьому помилка складає лише 50 м на 15 км. Ба більше, РЛС може навіть визначати влучення снарядів дружної артилерії та корегувати її вогонь.

Німеччина надала Україні ще 5 ЗСУ Gepard і одну (1) контрбатарейну РЛС COBRA

При цьому уся система змонтована на одному шасі, має власний акумулятор та обслуговується усього 3 вояками. Час розгортання РЛС складає 5–15 хвилин, згортання – 3-5 хвилин.

Усе це гарно і навіть одна COBRA може опрацювати площу до 1200 квадратних кілометрів, але ЗСУ треба значно більше. Звісно ж 40 одиниць, які просили у квітні, ми не отримаємо, з резервів Бундесверу може бути поставлено лише від трьох до п’яти подібних систем.