Робот розміром як коробка для обіду виробляє кисень із багатої вуглекислим газом атмосфери Червоної планети з лютого 2021 року, повідомляє видання PCMag.

У MIT повідомили, що експеримент з використання ресурсів кисню на Марсі (MOXIE) був розгорнутий у рамках місії марсохода NASA Perseverance. За півтора року «MOXIE вдалося виробляти кисень під час семи експериментальних прогонів у різноманітних атмосферних умовах, у тому числі вдень і вночі, і в різні марсіанські сезони», — йдеться в пресрелізі інституту.

Зараз MOXIE виробляє приблизно шість грамів кисню на годину, що в MIT порівнюють зі «скромним деревом на Землі», проте більша версія пристрою повинна мати можливість виробляти ще більше кисню і навіть ця відносно невелика кількість може стати важливим проривом у дослідженнях Марса.

«Поточна версія MOXIE невелика за дизайном, щоб поміститися на борт марсохода Perseverance, і створена для роботи протягом коротких проміжків часу, запускаючись і вимикаючись з кожним запуском, залежно від розкладу дослідження марсохода та обов’язків місії», — розповіли у Массачусетському технологічному інституті. «На відміну від цього, повномасштабний кисневий завод включатиме більші агрегати, які в ідеалі працюватимуть безперервно».

Втім, обладнання, здатне виробляти кисень, має бути більшим за поточну ітерацію MOXIE і здатним працювати безперервно, щоб бути кандидатом на забезпечення повітрям, придатним для дихання, на Марсі.

Додаткова інформація про MOXIE доступна в статті «Марсіанський кисневий експеримент ISRU (MOXIE) — підготовка до дослідження Марса людиною», опублікованій Science Advances 31 серпня.