Проста цифрова листівка IS-NEWS №01, яка хвалить ісламістських бойовиків за атаку на позиції Талібану в Афганістані минулого місяця, є першим відомим NFT, створеним і розповсюдженим прихильником терористів, вважають колишні високопоставлені чиновники розвідки США, повідомляє The Wall Street Journal.

Це ознака того, що «Ісламська держава» та інші терористичні групи, можливо, готуються використовувати нові фінансові технології, щоб обійти спроби Заходу викорінити їхній онлайн збір коштів і обмін повідомленнями.

NFT містить емблему «Ісламської держави», а створив його прихильник угруповання, ймовірно, як експеримент для перевірки нової стратегії охоплення та фінансування ІДІЛ. Регулятори та представники нацбезпеки занепокоєні, що терористи можуть використовувати нові фінансові технології та ринки, зокрема NFT.

«Це було лише питанням часу», — сказав Яя Фанусі, колишній аналітик з питань економіки та боротьби з тероризмом Центрального розвідувального управління США.

NFT (невзаємозамінні токени) — це одиниця даних у цифровій базі, що називається блокчейном, де кожен NFT може представляти унікальний цифровий елемент, і тому кожен з них не взаємозамінний. Ця технологія спочатку з’явилася як засіб відстеження, оцінки та торгівлі цифровими активами. Втім, вона має набагато ширше застосування, наприклад цифрові квитки на концерти та фірмові предмети колекціонування.

IS-NEWS №01, схоже, не продавався, але його існування в блокчейні, який розподілений в незліченних системах, підключених до інтернету, робить майже неможливим для Мін’юсту США та інших правоохоронних органів вилучити його.

«Воно максимально захищене від цензури», — сказав Маріо Косбі, колишній аналітик федеральної розвідки, який спеціалізується на блокчейн-валютах. «Насправді ніхто нічого не може зробити, щоб справді знищити цей NFT», — сказав Косбі, який зараз працює в аналітичній компанії блокчейнів TRM Labs.

Багато платформ соціальних медіа видаляють посилання на образливі NFT, тож технологія не піддається вибуховому тиражуванню в інтернеті, що робить твіти чи відео вірусними. З усім тим, чим більше NFT розповсюджується по блокчейну, тим більше людей його переглядає.