Днями у Steam розгорнулася справжня “драма” навколо кураторів-шахраїв — розпочалося все з мінірозслідування інді-розробника COWCAT, який на прикладі своєї гри BROK the InvestiGator викрив схему перепродажу ключів, що надавалися для рецензій.

Наприкінці серпня COWCAT розповів у Твітері, що він втомився від численних запитів щодо рев’ю-кодів, більшість з яких надходили від шахраїв, які потім перепродавали ці коди на інших майданчиках (тема ця вже далеко не нова, і на тому ж Реддіті інді-розробниками обговорюється вже давно). Тож він почав розсилати у відповідь на такі запити коди… для безплатного прологу — мовляв, якщо куратор дійсно просив код на огляд, то він знову звернеться за “повним” кодом, щойно дійде до кінця демо.

І дійсно, тоді як деякі куратори насправді написали йому знову з проханням надати новий ключ на повну гру, більшість “кураторів” не відгукнулися, натомість на сторінці гри у Steam почали з’являтися негативні відгуки підозрілого змісту (усі вони заявляють, що мають повну гру, тоді як COWCAT не надавав їм таких ключів). Як зазначає розробник, у нього немає доказів, але він впевнений, що ці “демо”-ключі з’явилися на торговельних майданчиках типу Kinguin, Gamivo та G2A.

Після цього COWCAT повідомив Valve про таку поведінку цих кураторів — у відповідь він отримав дуже стриманого листа без будь-якої конкретики, проте згодом стало відомо, що Valve забанила щонайменше 20 кураторів, які залишили негативні рецензії на BROK the InvestiGator.

Звісно, ніщо не заважає їм створити нові акаунти та продовжувати свою діяльність — тому деякі розробники вже відмовляються від практики надання ключів для рецензій у Steam. Серед них, наприклад, розробник Frostpunk — компанія 11 Bit Studios, яка публічно заявила, що відтепер не надаватиме ключів кураторам у Steam. Мовляв, з огляду як на власний досвід, так і на відгуки інших розробників, більшість таких запитів все одно надходять з фейкових акаунтів, створених спеціально для збору та перепродажу ключів.