Команда розслідувачів незалежної групи Conflict Armament Research (CAR) долучилася до аналізу російської високоточної зброї, яку окупанти використовують для руйнування українських міст. З’ясувалося, що РФ використовує майже ті самі застарілі компоненти закордонного виробництва у різних системах озброєння.

Група CAR співпрацювала з українським урядом і отримала доступ до компонентів різних російських крилатих ракет, гелікоптера Ка-52, декількох типів БПЛА, комунікаційного та навігаційного обладнання.

Наразі CAR ідентифікувала 650 компонентів російської техніки від 144 неросійських виробників. Багато з цих виробів були виготовлені після 2014 року, вже після введення початкового пакета санкцій ЄС та США проти Російської Федерації. Деякі з приладів були виготовлені навіть у 2021 році.

Російська високоточна зброя використовує однакові й дещо застарілі імпортні компоненти

Спеціалісти CAR встановили, що російська оборонна промисловість використовує ідентичні набори компонентів у різних системах озброєння, що суттєво полегшує їх реверс-інженерінг, злам та розробку протидії. Крім того, зрозуміло, що здатність Російської Федерації розробляти передові системи озброєння, як-от крилаті ракети, сильно залежить від дуже специфічних неросійських технологій.

Зібрані на цей час докази демонструють, що російська оборонна промисловість покладалася на постійне, безперервне постачання деталей від азіатських, європейських і американських компаній. Застосування нових або адаптація існуючих заходів може обмежити здатність Російської Федерації купувати ці компоненти та виробляти такі системи в майбутньому.

Російська високоточна зброя використовує однакові й дещо застарілі імпортні компоненти

Простіше кажучи, якщо ЦРУ прикриє декілька останніх шляхів обходу санкцій, постачання компонентів припиниться, і російська оборонна промисловість колапсує.

CAR поки що не хоче публічно ідентифікувати виробників, чекаючи на офіційний запит на відстеження ланцюжків постачання відповідно до методології CAR. Слід розуміти, мова йде про запит з боку урядових структур США.

Журналісти The New York Times поспілкувалися з одним з авторів цього розслідування та декількома військовими експертами й дізналися ще декілька цікавих подробиць.

«Дивлячись на комп’ютерні мікросхеми в однакових місцях на кількох друкованих платах, можна побачити, що їх завжди виготовляли одні й ті самі виробники», – каже один з авторів доповіді Деміен Сплітерс – «У вас будуть різні дати виробництва, але завжди той самий виробник. Коли ви знаєте це, вам стає легше націлитися [та знищити] ці мережі [постачання]».

На думку іншого експерта, ці компоненти надто застарілі, а їх інтеграція зроблена на низькому рівні.

«У кращому випадку це технології кінця 1990-х або середина 2000-х років», – каже підрядник NASA Арсеніо Менендес, – «По суті, це еквівалент відеоігрової консолі Xbox 360, і, схоже, вона відкрита для всіх, хто хоче розібрати її на частини та створити власну копію. Група студентів технічного коледжу могла б легко розробити щось подібне.»

Російська високоточна зброя використовує однакові й дещо застарілі імпортні компоненти

«Мішанина деталей, які Росія використовує для створення своєї керованої зброї, також може пояснити, чому їх крилаті ракети іноді не дуже точні» – каже далі пан Менендес. – «Помилки, зроблені нестандартними пристроями GPS при обробці супутникових сигналів, можуть зрештою призвести до того, що крилата ракета промахнеться по цілі.»

Тобто як і завжди, велич Росії видалася химерною і нічого власного ця країна створити не може. Залишилось лише перекрити «кисень» їх оборонці. Сподіваємось, ЦРУ вже готує відповідне звернення до CAR.