Згідно з даними незалежного OSINT-агентства Oryx, яке рахує лише документально підтверджені втрати техніки ВС РФ та ЗСУ, з початку повномасштабної війни Росія втратила в Україні більш ніж 1 000 танків. На час написання новини – вже 1 008.

З цих 1 008 танків 627 було знищено, 42 пошкоджено, 51 покинуто, та 288 захоплено ЗСУ. У той самий час ЗСУ втратило 252 танки, тобто співвідношення втрат 1 до 4, що суттєво більше, ніж зазвичай при обороні.

Це найбільші втрати СРСР/Росії з часів Другої світової війни. Наприклад, за 10 років війни в Афганістані СРСР втратила лише 147 танків. Майже за 2 роки Першої Чеченської війни Росія «списала» від 50 до 60 танків, але враховуючи щонайменше трикратне заниження Росією втрат живої сили, можна теж помножити цю цифру на три.

Згідно з останнім офіційним зведенням Генерального штабу ЗСУ, росіяни втратили вже 2 068 танків. Майже двократна відмінність від даних Oryx пояснюється тим, що Генштаб рахує втрати по доповідях підрозділів ЗСУ, а Oryx – лише по фото з відкритих джерел. Тобто наведені Генштабом цифри виглядають досить реалістично.

Що ж, бажаємо ЗСУ й далі так само ефективно переробляти російську техніку на металобрухт, а росіян – на гарних росіян. Слава ЗСУ!