7 вересня на 79-му Венеціанському кінофестивалі відбудеться позаконкурсна прем’єра документального фільму американського режисера Євгена Афінєєвського про війну в Україні «Свобода у вогні: боротьба України за свободу».

Зйомки тривали в Україні до другого тижня серпня, а Афінєєвський завершив роботу над фільмом лише 31 серпня, коли Володимир Зеленський звернувся до знаменитостей та іноземної преси на церемонії відкриття фестивалю, закликавши світ не забувати війну в Україні, повідомляє видання Variety.

«Важливо не уникнути того факту, що війна все ще триває», — розповідає режисер. «Важливо використовувати наші здібності як режисерів, які приїхали з Голлівуду, щоб привернути увагу до цих історій, коли світ бачить їх менше на екранах телевізорів» – заявив режисер.

Євгена Афінєєвського номінували на премію «Оскар» за документальний фільм 2015 року «Зима у вогні: боротьба України за свободу» про масові демонстрації на Майдані в Києві, під час яких було усунено від влади Віктора Януковича. Його останній фільм не лише розповідає про нинішню війну з розповідями тих, хто вижив, але демонструє, як події тієї зими спонукали президента росії путіна захопити український Крим та вели безпосередньо до наших днів.

Афінєєвський описує це як «шанс задокументувати наступну главу боротьби [України] за свободу». Сам режисер народився в росії та проживає в Лос-Анджелесі, де з гордістю демонструє український прапор, який майорів над Майданом під час революції 2014 року в його будинку.

«Ви розумієте, що історія відбувається, і вам потрібно задокументувати це для майбутніх поколінь», — каже він. «У сучасному світі іноді люди переписують історію. І я хотів зберегти її такою, якою вона була». Це історія, додає він, «нації, яка сповнена рішучості боротися до останньої краплі крові за свою батьківщину».

Після завершення «Зими у вогні», який доступний для трансляції на Netflix, Афінєєвський підтримує зв’язок із більшістю команди, яка створила фільм. Коли почалося повномасштабне вторгнення росії на територію України, режисер швидко почав звертатися до своїх українських колег, багато з яких самі тікали або намагалися задокументувати війну.

Щоб показати хроніку російської війни в реальному часі, режисер залучив понад 40 кінематографістів, розкиданих по Україні. Він також співпрацював з дев’ятьма редакторами, трьома керівниками виробництва та понад двома десятками художників-графіків і аніматорів, більшість із яких досі живуть і працюють в Україні.

«Я всіма способами намагався підтримати своїх колег, які там, бо знаю, як їм важко», — каже режисер. «Для мене важливо бути для них і з ними».

На початку березня Афінєєвський прилетів до Польщі, звідки дістався в Україну та потрапив на передову. В одній сцені документального фільму російська бомба падає всього за кілька кроків від того місця, де знімає знімальна група.

Попри це, як зазначає режисер, знімальна група задокументувала історії надії, рішучості та непокори, а сам фільм починається виступом стендап-коміка в бомбосховищі.