У Міністерстві освіти та науки України очікують, що до закладів вищої освіти у цьому році буде зараховано 95% випускників шкіл. Як повідомляє Укрінформ, про це в ефірі телемарафону сказав міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

«За підсумками основної і додаткової сесій 209 тис. випускників вже пройшли НМТ і вступили до закладів вищої освіти. 209 тис. із 223 тис. випускників 11-х класів. На сьогодні ми ще розраховуємо на 6 тис. на спеціальну сесію, яка пройде з 12 до 16 вересня. І я впевнений, що ми майже 95% наших випускників зарахуємо до закладів вищої освіти», – зазначив пан Шкарлет.

Національний мультипредметний тест (НМТ), який цього року у зв’язку з бойовими діями замінив традиційне ЗНО, супроводжував скандал, коли батьки учнів у соцмережах почали звертати увагу на те, що запитання з тестувань різних сесій повторюються, а на кінець основної сесії в інтернеті вже були доступні відповіді на всі можливі запитання. Саме це, скоріш за все, пояснює аномально високі результати проходження тесту.

95% випускників шкіл, які мають право вступу до вишів – це геть ненормально. Загальносвітовий рівень людей з віщою освітою становить лише 38%. Навіть в таких розвинутих країнах, як Канада, Ізраїль та Японія кількість випускників вишів складає 54, 49 та 48 відсотків відповідно. При цьому сюди входять випускники комунальних коледжів, шкіл медичних сестер та дистанційних навчальних центрів.

Згідно з даними першого й останнього перепису населення України 2001 року, вищу освіту в країні на той час мали лише 13,6% населення.