Згенерована AI картина посіла перше місце на виставці штату Колорадо. Художники розлючені

Картина Théâtre D’opéra Spatial, подана Джейсоном Алленом на розгляд журі щорічної Colorado State Fair, посіла перше місце й отримала відповідну відзнаку. Але виявилось, що це згенероване AI зображення, що, звісно ж, трохи розлютило справжніх митців, які брали участь у виставці. Про це пише Vice.

«Хтось брав участь у конкурсі мистецтв із твором, створеним штучним інтелектом, і виграв перший приз. Так, це дуже погано» – пише художник Генель Джумалон.

«Ми спостерігаємо, як на наших очах відбувається смерть мистецтва – якщо творчі спеціальності не захищені від машин, то навіть висококваліфіковані робітники знаходяться під загрозою застаріти. Що ми тоді робитимемо?» – відповідає йому інший митець.

На своє виправдання Джейсон Аллен, який є президентом ігрової компанії, що розробляє настільні ігри, сказав: «Я знав, що це викликає суперечки. Але я провів деякі дослідження, щоб підібрати ключові слова, я створив сотні зображень, використовуючи їх, і після багатьох тижнів тонкого налаштування та свого роду кураторства, відібрав три найкращі роботи та надрукував їх на полотні».

Насправді в словах Джейсона Аллена є сенс. Деякі витвори мистецтва і раніше викликали суперечки, у тому числі щодо вкладу митця у твір.

Найвідоміший приклад – представлений Марселем Дюшаном в 1917 році реді-мейд «Фонтан», що був простим серійним пісуаром, якій виставили у галереї. Оригінал роботи втрачений, але «Фонтан» має статус важливої віхи мистецтва XX століття й визнаний одним з найбільш впливових творів свого часу.

Або візьмімо Дем’єна Герста, одного з найвідоміших сучасних митців. Він створює свої роботи не власноруч. Митець лише роздає вказівки робітникам, якщо йдеться про великі інсталяції, або художникам-підмайстрам, які малюють замість нього. Часом вказівки взагалі можуть надходить телефоном або інтернету з іншого куточку світу. Чим це насправді відрізняється від AI-генерації?

Повертаючись до твору Джейсона Аллена Théâtre D’opéra Spatial. Для генерування картин використовувався штучний інтелект Midjourney, який дійсно вражає якістю робот. Збільшення зображення проводилось за допомогою ще одного ШІ – Gigapixel AI.

Здається, випадок у Колорадо – це лише перша ластівка. Наприклад, прості фони для деяких ігор вже зараз генеруються AI. Ласкаво просимо у кіберпанк!

Більше коментарів!