Netflix зняв аніме за допомогою ШІ – художники знову розлючені

Netflix створив аніме, в якому для малювання фону використовуються системи зі штучним інтелектом, що знову обурило художників.

У своєму твіті японський підрозділ Netflix заявив, що короткометражка «Пес і хлопчик», використовує мистецтво, створене штучним інтелектом, через дефіцит робочої сили в аніме-індустрії.

«Як експериментальну спробу допомогти аніме-індустрії, яка відчуває дефіцит робочої сили, ми використали технологію генерації зображень для фону всіх трихвилинних відеороликів!» – написала стрімінгова платформа.

Твіт викликав миттєву критику та обурення коментаторів, які вважають, що Netflix використовує штучний інтелект, щоб не платити людям-художникам. Це стало основною проблемою відтоді, як з’явилися генератори зображень на основі штучного інтелекту. Багато митців вважають ці інструменти неетичними через те, що вони навчаються на масі творів, вискоблених з інтернету, — і використовують їх для подальшого скорочення витрат і знецінення працівників. Заява японської Netflix про те, що штучний інтелект був використаний для заповнення передбачуваного дефіциту робочої сили, влучила в яблучко цих поширених занепокоєнь.

Згідно з пресрелізом, короткометражний фільм був створений Netflix Anime Creators Base – токійським хабом, який компанія створила для збільшення випуску аніме за допомогою нових інструментів і методів — у співпраці з Rinna Inc., компанією, що займається створенням артоб’єктів за допомогою ШІ, і продакшн-компанією WIT Studio, яка випустила перші три сезони «Атаки на Титана».

У трейлері «Пес і хлопчик» підкреслюються мальовничі та драматичні фони з міськими пейзажами та гірськими хребтами. Наприкінці проморолика демонструється намальований від руки макет, де дизайнер фону вказаний як «ШІ + людина», що означає, що сцену згенерував алгоритм генерації зображень під наглядом людини. У наступних двох сценах з’являється версія, згенерована штучним інтелектом.

Попит на нові аніме стрімко зріс в останні роки, але в індустрії довгий час мали місце трудові зловживання та низька заробітна плата.

У міру того, як використання мистецтва, створеного штучним інтелектом, стає все більш звичним, художники повстають проти того, що їхнім ремеслом займаються алгоритми, а їхні роботи крадуть для використання в наборах даних. У січні група художників подала колективний позов проти Stability AI, DeviantArt і Midjourney, стверджуючи, що інструменти перетворення тексту в зображення порушують їхні права власності.