Міністр цифрових технологій Японії Таро Коно пообіцяв скасувати закони, які вимагають використання дискет і компакт-дисків під час надсилання даних до уряду країни.

Про ці плани було оголошено на 5-й конференції концепції цифрового суспільства в Японії, де була окреслена стратегія майбутніх цифрових державних послуг. Японія має намір піти добре напрацьованим шляхом видачі національних ідентифікаційних номерів – у цьому випадку під назвою MyNumber – для своїх громадян, щоб вони могли отримати доступ до різноманітних державних послуг.

Але оскільки такі послуги за своєю природою передбачають завантаження даних до державних установ, міністр ініціював перегляд законів, які регулюють цей процес подання інформації. Ця спроба виявила понад 1900 нормативних актів, які визначають, як можна ділитися даними з урядом, і, як пояснюється в цьому документі, багато з них вимагають використання дискет або компакт-дисків. Новомодні методи, такі як завантаження інформації через інтернет, не описані, тому технічно заборонені.

Він не перший, хто намагається дати Японії дозу цифрової трансформації. У 2021 році колишній прем’єр-міністр Йосіхіде Суга пообіцяв зменшити використання печаток і факсів. Але час Шуги на вищій посаді був коротким, і його цифрова програма не була виконана.

Хоча правила, що вимагають використання дискет, безсумнівно, є архаїчними, Японія не єдина, хто вимагає від громадян використання застарілих технологій. Лише минулого року Південна Корея припинила використання елементів керування ActiveX на деяких державних вебсайтах, відправивши спробу Microsoft наприкінці 1990-х протистояти Java на заслужений відпочинок.