Одна з працівниць Google виступила проти надання штучного інтелекту компанії для потреб ізраїльського уряду. Тепер вона стверджує, що її змусили звільнитися через критику цього проєкту. 

Менеджерка з маркетингу Аріель Корен пропрацювала в компанії 10 років. Вона говорить, що не мала іншого вибору, окрім як піти, після того, як зустрілася з «незаконними діями» і помстою з боку Google. До свого звільнення Корен створила кілька петицій проти проєкту з ізраїльським урядом. Одну з них підписали понад 800 працівників компанії та 37 500 представників громадськості. 

Про проєкт Nimbus, проти якого виступає активістка, відомо небагато. Це спільна розробка Google та Amazon, яка надаватиме ШІ та хмарні інструменти ізраїльському уряду та військовим. За словами Корен, це суперечить політиці Google щодо ШІ. 

Інструменти, які надає Nimbus, «потенційно можуть розширити ізраїльську схему стеження, расового профілювання та інших форм порушень прав людини за допомогою технологій», – говорить активістка. 

За її словами, Google наполегливо виконує військові контракти та усуває голоси незгодних за допомогою політики замовчування та помсти окремим співробітникам. Так, її компанія попросила впродовж 17 днів переїхати з Сан-Франциско до офісу Google у Бразилії або звільнитися. Жінка вважає, що ультиматум був «креативним» способом змусити її піти. 

Google спростовує звинувачення у помсті щодо Аріель Корен. Водночас компанія підтверджує співпрацю з урядом Ізраїлю. Щоправда, про військові цілі не йдеться. 

«Ми пишаємося тим, що Google Cloud був обраний ізраїльським урядом для надання публічних хмарних послуг, щоб допомогти цифровій трансформації країни. Проект робить платформу Google Cloud доступною державним установам для повсякденних робочих завдань, як фінанси, охорона здоров’я, транспорт і освіта, але він не призначений для дуже конфіденційної або секретної роботи», – говорять у компанії.