Нове дослідження показує, що гренландський лід тане швидше, ніж очікувалось – і це матиме наслідки для всієї планети. Стрімке танення крижаного покриву підвищить рівень моря по всій планеті на щонайменше 27 см. Це більш ніж удвічі, ніж прогнозували раніше, повідомляє AP News.

Кригу, яка вплине на Світовий океан, називають зомбі-лід. Попри те, що він досі прикріплений до товстіших ділянок, його не поповнюють материнські льодовики, а отже, такий лід приречений на танення. Через зміни клімату він неминуче підійматиме рівень моря.

«Це мертвий лід. Він просто розтане і зникне з крижаного покриву. Цей лід потрапить в океан незалежно від того, який сценарій щодо викидів ми зараз застосуємо», – говорить співавтор дослідження з геологічної служби Данії та Гренландії.

Раніше вчені стверджували, що танення льодовикового покриву Гренландії спричинить удвічі менший підйом рівня моря. Зараз прогнози змінюються. Дослідження, опубліковане в журналі Nature Climate Change, стверджує, що в гіршому випадку рівень Світового океану може піднятися до 78 сантиметрів.