Спіральна галактика Фантом розташована за 34 мільйони світлових років від Землі. Вона має дуже слабке світло та ледь помітна у космосі, через що й отримала свою назву. Та цього разу галактику Фантом (відому також як Messier 74) змогли детально сфотографувати завдяки потужностям телескопа Вебба і Хаббла – старого помічника астрономів. 

На оптичних зображеннях Хаббла галактика має надто яскравий центр, який заважає роздивитись деталі. Натомість зображення Вебба в інфрачервоному діапазоні дозволяють розрізнити окремі деталі її спіральних рукавів. Об’єднання даних двох космічних телескопів дозволило зберегти яскравий центр галактики, а також показати рожеві плями, що на думку науковців є хмарами водню, й коричнево-червоний пил у спіральних рукавах.

Хаббл і телескоп Вебба сфотографували галактику Фантом: приголомшлива краса

Фото з двох телескопів справляють різне враження. В інфрачервоному світлі, яке спіймав телескоп Вебба, галактика виглядає жахаючим виром. Натомість в оптичному зображенні від Хаббла вона швидше чарівна. 

Можливість подивитися на Фантом у різному світлі дозволяє побачити різні її особливості. Науковці сподіваються використати фото для вивчення того, як утворюються зірки у сусідніх з нашою галактиках. Усі інші любителі космосу можуть тим часом насолодитись його естетикою.