З 1-го листопада оновлені правила Google Play заборонять VPN-застосункам взаємодіяти з рекламою або блокувати її. В них зазначається, що тільки ті застосунки, які використовують базовий клас Android VPNService та переважно працюють як VPN, можуть створювати захищені тунелі з віддаленими сервісами. Але і їм забороняється «маніпулювати рекламою, що може впливати на монетизацію».

Додатково зазначається, що розробники мають повідомляти про використання VPN в описі своїх застосунків в Google Play, повинні шифрувати дані від пристрою до кінцевої точки VPN, а також мають дотримуватися правил Developer Program Policies, які стосуються шахрайства з рекламою, дозволів та зловмисного програмного забезпечення. Подібна заборона націлена на запобігання роботі застосунків на кшталт Facebook Onavo та махінаціям з рекламою.

Google не єдині в подібній ініціативі. App Store від Apple також має схожі вимоги щодо використання спеціального VPN API — NEVPNManager. Він доступний лише для розробників, які є частиною організацій, а не незалежним.

«Ви повинні чітко сповіщати про те, які дані користувача збиратимуться та як вони використовуватимуться на екрані додатка до будь-якої дії користувача щодо придбання чи іншого використання послуги. Програми, які пропонують послуги VPN, не можуть продавати, використовувати або розголошувати третій стороні будь-які дані для будь-яких цілей і мають взяти за це зобов’язання у своїй політиці конфіденційності», — йдеться в правилах.

І хоча в правилах Apple щодо використання VPN немає конкретики щодо взаємодії з рекламою, у компанії напевно є інструменти для блокування застосунків, які втручаються в роботу інших додатків.

Google також вже не перший рік забороняє додатки, які можуть впливати на рекламу в інших застосунках (окрім браузерів).

«Ми не дозволяємо вміст, який завдає шкоди або заважає роботі мереж, серверів або іншої інфраструктури Google або будь-яких третіх сторін», — йдеться в правилах розширень браузера Google Chrome. 

Також Google стверджує, що планує дозволити розробникам «створювати безпечніші та ефективніші блокувальники реклами», навіть якщо перехід на Manifest v3 й вплине на ефективність розширень.