Штучний інтелект проникає у все більше сфер людського життя, але не всі нововведення сподобаються прихильникам приватності, особливо якщо за справу береться держава. Кажуть, єдині дві гарантії в житті — це смерть і податки. Це здається особливо вірним у Франції, де податкові органи використали штучний інтелект Google, щоб виявити тисячі незадекларованих басейнів та виписати штрафи на суму понад 10 млн євро.

Французька влада заявила, що їх новій системі вдалося ідентифікувати 20 356 незадекларованих басейнів, розкиданих по всій країні, під час обмеженого тесту минулого року, згідно зі звітом, опублікованим The Guardian. Повідомляється, що податкові органи співпрацювали з Google і технологічною компанією Capgemini, щоб створити систему, здатну ідентифікувати басейни по всій країні за допомогою аерофотознімків. Ці зображення потім порівнювалися з базою даних земельного кадастру, що зберігається французькими податковими органами, з детальною інформацією про кількість заявлених басейнів.

Французькі домовласники зобов’язані декларувати басейни, оскільки вони можуть вплинути на податки на майно фізичних осіб. Зазвичай ці податки збільшуються після того, як домовласник встановить басейн, але лише після того, як податкова служба про це дізнається. За даними французького видання The Connexion, Франція має понад три мільйони приватних басейнів, що робить її другим за величиною ринком за межами США. У 2021 році будівництво басейнів у країні зросло на 30%.

Повідомляється, що минулорічний тест охопив лише дев’ять податкових департаментів. Тепер, зібравши мільйони недоотриманих податкових надходжень, французькі чиновники кажуть, що хочуть розширити програму по всій країні. Вони також не зупиняються на басейнах та планують ідентифікувати інші незадекларовані добудови.

Таке розширення системи може зайняти деякий час. Станом на квітень штучний інтелект, як повідомляється, помилявся у 30% випадків, ідентифікуючи сонячні панелі як басейни. Системі поки що важко визначити, чи є прямокутна форма, помічена на аерофотознімку, незаявленим доповненням чи чимось зовсім іншим.