Останнім часом навіть доволі недорогі смартфони почали підтримувати функцію швидкої зарядки. Тим паче флагмани нарощують швидкість. Деякі останні моделі вже підтримують потужність заряджання у 150 Вт, що дозволяє за 15 хвилин поновити запаси енергії.

Саме про це сталася невелика розмова між редактором видання TechRadar Томом Бедфордом (Tom Bedford) та головою Лабораторії технології заряджання Oppo Едвардом Тіаном (Edward Tian).

Одна з тем, які були основними в обговоренні — чи дійсно швидке заряджання погано впливає на життєвий цикл батареї. Тіан підтвердив, що це не є чимось корисним, адже вплив високої температури дійсно швидше виснажує акумулятор. 

Він також зазначив, що швидке заряджання є виправданим, якщо смартфон може забезпечити гарну автономність. Тобто якщо користувач може швидко зарядити пристрій, скажімо, з 20% до 80%, та після цього не буде шукати нову розетку за дві години, то це добрий результат.

Також він розповів, що поява швидкого заряджання вплинула на звички користувачів, які частіше перестали заряджати пристрій протягом ночі, а швидше поповнюють заряд в інший час. Але для тих, хто не змінював своєї звичної моделі поведінки, смартфони все краще вивчають користувачів та розраховують різні варіанти заряджання в залежності від обставин. Це також має допомогти батареї довше прослужити власнику смартфона.

Щодо майбутнього, то в компанії планують розвивати технологію до того моменту, коли смартфон буде заряджатися за одну секунду. Звісно, 15 хвилин це вже досить швидко, але в цьому випадку інженери не планують зупинятися на теперішніх результатах.

«Моя робота, як технічного інженера у галузі швидкої зарядки, полягає в тому, щоб подолати обмеження. Ми продовжуватимемо досліджувати, поки одного дня телефони не зможуть повністю заряджатися за одну секунду», — коментує Тіан.

Але, звісно, наразі це амбітні плани без визначених дедлайнів. Технологія потребує зусиль та часу, також є чимало викликів. Тому розраховувати на те, що в наступні пару років флагманський смартфон можна буде під’єднати до зарядного пристрою й одразу отримати запас батареї на весь день, не варто.

«Підвищення швидкості зарядки не є найскладнішою частиною (цієї односекундної цілі — ред.). Щоб надати користувачам хороший досвід швидкої зарядки, ми повинні враховувати більше аспектів, таких як безпека, температура заряджання, щільність енергії комірок акумулятора, розмір зарядного пристрою, термін служби акумулятора тощо», — розповідає Тіан.

Також на шляху до такої цілі потрібно розвивати програмне забезпечення, чипи та самі батареї, адже в іншому випадку після секундної зарядки смартфон не протягне довго без повторного підключення живлення.

Користуючися можливістю, у Тіана також розпитали, як краще заряджати свої пристрої. Тут нічого нового поки що немає: якщо смартфон розрядився, краще якомога швидше його під’єднати до зарядки; не тримати батарею постійно повністю зарядженою; намагатися не перегрівати пристрій, а якщо таке сталося, то давати йому охолонути.

За словами інженера, нова модель заряджання, коли користувач швидко підзаряджає пристій протягом 10-15 хвилин декілька разів на день, наразі є непоганим варіантом. Але треба враховувати, що для цього під рукою потрібно мати відповідний зарядний пристрій, інакше на зарядку будуть потрібні години, а не хвилини (для прикладу, старим 5-ватним блоком живлення iPhone 13 Pro Max повністю заряджається майже 5 годин).