Ще до початку повномасштабної війни та паливної кризи, спричиненої знищенням інфраструктури, в Україні відбувалося постійне зростання кількості електромобілів. Як з’ясувало видання Forbes, на 1 серпня в Україні було зареєстровано 39 233 електрокари.

За сім місяців 2022 року, за даними Auto Consulting, в Україні було зареєстровано 5914 електромобілів – на 34% більше, ніж за рік до того. Частка нових електромобілів зросла до 30% від загальної кількості реєстрацій. Минулого року – 12%.

За підсумками січня-липня електромобілі подолали психологічний рубіж у 5% продажів на ринку нових автомобілів, а в липні 11%, – говорить гендиректор Auto Consulting Олег Омельницький. Він очікує стрімкого зростання популярності електромобілів.

Для порівняння: наприкінці липня 2022 року польськими дорогами їздило 50 679 «зелених» авто, свідчать дані Польської асоціації автомобільної промисловості. Повністю електричні з них (BEV) – 49%, решта – гібриди. Загалом у світі за шість місяців 2022 року продали 4,16 млн електромобілів. 57% продажів забезпечив Китай, 27% – Європа, 10% – США.

В Україні вже понад 39 тис. електромобілів, а китайські бренди тіснять Tesla й Nissan

Найпопулярнішим легковим електрокаром в Україні у липні залишається Nissan Leaf (287 машин). Другий результат у Volkswagen е-Golf (151 шт.), на третьому місці – Volkswagen ID.4 (132 шт.). До п’ятірки липня потрапили Renault Zoe (112 шт.) та Tesla Model 3 (75 шт.). Помітно зростає сегмент китайських електромобілів. Вироблений у Китаї Volkswagen ID.4 вартістю від $40 000 – лідер за продажем серед нових електрокарів в Україні.

У рейтингу продажів нових електромобілів понад 30 китайських брендів, які інколи складно вимовити. «Оператори ринку намагаються намацати, що може мати попит», – каже Омельницький.

В Україні вже понад 39 тис. електромобілів, а китайські бренди тіснять Tesla й Nissan

Свою справу зробило й зростання вартості логістики, а необхідність вкладатися в ремонт, з’їдають переваги купівлі вживаних електромобілів у США. Тому зараз ціни на американські та китайські електрокари зрівнялися.