Генеральний директор SpaceX Ілон Маск та президент T-Mobile Майк Сіверт оголосили про свій план забезпечити універсальний зв’язок для користувачів смартфонів з відсутністю «мертвих зон» завдяки супутникам Starlink.

Як зазначають компанії, попри активний розвиток наземних бездротових мереж LTE і 5G, понад 20% території Сполучених Штатів і 90% Землі залишаються непокритими бездротовим зв’язком. Ці «мертві зони» мають серйозні наслідки для віддалених громад і тих, хто їздить поза мережею для роботи чи відпочинку.

Телекомунікаційна галузь намагається охопити ці території традиційними стільниковими технологіями через обмеження землекористування (наприклад, національні парки), межі рельєфу (наприклад, гори, пустелі та інші топографічні реалії) та величезну земну кулю. У цих районах люди або залишаються відключеними, або вдаються до використання супутникових телефонів і платять високі тарифи.

Використовуючи Starlink, угруповання супутників SpaceX на низькій навколоземній орбіті та бездротову мережу T-Mobile, компанії планують надати клієнтам покриття практично скрізь у континентальній частині США, на Гаваях, у частинах Аляски, Пуерто-Рико та в територіальних водах, навіть за межами сигналу мережі T-Mobile.

Сервіс буде пропонуватися, починаючи з бета-версії, у деяких регіонах до кінця наступного року після запланованих SpaceX запусків супутників. Швидкість такого з’єднання становитиме від 2 до 4 Мбіт/с на одну зону покриття. Цього вистачить для обміну текстовими повідомленнями, включаючи SMS, MMS та месенджери, а також голосових дзвінків. Проте робота над додавання швидкісного доступу до інтернету буде продовжуватися і під час бета-тесту такої можливості не буде.

За словами Маска, супутники Starlink другого покоління, які будуть запущені наступного року, зможуть надавати послугу мобільного зв’язку, використовуючи частину спектра PCS середнього діапазону T-Mobile, який був посилений, коли компанія придбала оператора Sprint кілька років тому. Маск сказав, що нові супутники мають «великі, великі антени» діаметром від 5 до 6 метрів, щоб забезпечити нові з’єднання, і що планується запустити обладнання за допомогою майбутньої ракети Starship.

Крім того, Ілон і Майк поділилися своїм баченням глобального розширення ініціативи Coverage Above and Beyond, надіславши відкрите запрошення світовим операторам для створення справді глобальної системи зв’язку. T-Mobile зобов’язався запропонувати взаємний роумінг тим операторам, які візьмуть участь у проєкті, щоб реалізувати це бачення.