Потреба в ефективному зберіганні енергії зростає разом із поширенням сонячних і вітрових електростанцій. Енергію потрібно накопичувати та зберігати, коли немає вітру й сонця – а сучасні літій-іонні акумулятори занадто дорогі для такої мети. Дослідники з Массачусетського технологічного інституту та їх колеги з інших країн розробили новий вид батареї з недорогих матеріалів, який допоможе розв’язати цю проблему. 

У новому типі батареї як електродні матеріали використовуються недорогі алюміній і сірка, з розплавленим сольовим електролітом між ними. 

Розробка має стати не тільки дешевшою, а й безпечнішою альтернативою для наявних акумуляторів. У той час, як літій-іонні батареї мають легкозаймистий електроліт, що може призводити до пожеж, у новій концепції не розглядали легкозаймисті, летючі органічні речовини. За словами вчених, нові батареї не вимагатимуть спеціальної ізоляції та антикорозійних заходів. 

Під час експериментів дослідники довели, що їх акумулятори витримують сотні циклів і заряджаються досить швидко. При цьому вартість таких батарей склала приблизно одну шосту від літій-іонних акумуляторів. 

Сіль, яку використали у якості електроліту, має ще одну додаткову перевагу. Вона знижує ризик короткого замикання і підтримує ефективність акумулятора протягом його роботи. Крім того, для підтримки робочої температури такій батареї не потрібне зовнішнє джерело тепла. 

За словами науковців, їх розробка стане ідеальною для живлення одного будинку, або малого чи середнього підприємства. Їх також можна буде використовувати для зарядних станцій електромобілів.