Погіршення або втрата пам’яті у людей похилого віку може бути серйозною проблемою. Близько 8% людей у США страждають від деменції чи хвороби Альцгеймера. Ще більший відсоток зустрічається з меншими проявами цього явища. 

У пошуку легких та швидких способів покращити пам’ять у старших людей, науковці виявили, що з цим може допомогти електрика. Пульсування електричного струму протягом 20 хвилин через мозок пацієнта може покращити пам’ять принаймні на місяць, йдеться у новому дослідженні. 

Стимуляцію мозку провели за допомогою пристрою, що виглядає як шапка з численними електродами. Електроди передавали струм до певних ділянок мозку – одна з них відповідає за короткострокову, а інша за довготривалу пам’ять. 

Дослідження провели на групі з 60 осіб віком від 65 до 88 років. Пацієнтів розділили на три групи. Одна з них носила пристрій, але не отримувала стимуляції. Другій стимулювали ділянку, відповідальну за короткострокову пам’ять, а третій – за довготривалу. 

Експеримент показав, що протягом чотирьох днів дослідження пам’ять тих, хто отримував стимуляцію, покращилась. За словами науковців, покращення накопичувались із часом. Найбільше пам’ять покращилась у тих, хто мав найнижчі когнітивні здібності на момент експерименту. Також ті, хто зазнав найбільшого ефекту під час чотириденного дослідження, мали кращу пам’ять і через місяць. 

Науковці наголошують, що пристрій є експериментальним. Однак він безпечний і не має побічних ефектів, окрім поколювання і свербіння у пацієнтів під час процедури. Науковці сподіваються продовжити тестувати його для людей зі специфічними захворюваннями, такими, як хвороба Альцгеймера.