Так склалося, що саме штат Каліфорнія задає тренди в деяких законодавчих ініціативах для багатьох інших адміністративно-територіальних одиниць Америки. Цього разу регуляційні органи штату планують, як це назвав губернатор — покласти початок кінця для двигунів внутрішнього згоряння.

В планах регулятора встановити заборону на продаж авто з ДВЗ до 2035 року. Розраховується, що подібне рішення в Каліфорнії потягне за собою ще щонайменше 10 інших штатів, які зазвичай наслідують її приклад у подібних випадках. Це також має сильно прискорити перехід на електрокари й, як наслідок, зменшити шкідливі викиди.

Ба більше, в поточному вигляді закон передбачає проміжні цілі: до 2026 року 35% проданих пасажирських автівок мають мати нульові викиди, а до 2030 року — 68%.

Також це має стимулювати виробників авто на прискорення темпу розвитку електрокарів. Але й не обійдеться без додаткових кроків, адже як добре зауважив президент Альянсу автомобільних інновацій Джон Бозелла (John Bozzella): «Це безпосередньо пов’язано із зовнішніми факторами, такими як інфляція, інфраструктура зарядки та палива, ланцюги постачання, робоча сила, доступність і ціноутворення критичних корисних копалин, а також постійний дефіцит напівпровідників».

В Каліфорнії планують заборонити продаж авто з ДВЗ

Критики ініціативи зазначають, що й ціни електрокарів помітно вищі за аналогічні авто з традиційними двигунами. Разом з цим їх цікавить, як саме планується забезпечити додаткове навантаження на енергетичну систему.

Але нова ініціатива відповідає широкомасштабному закону про клімат, який президент Байден підписав минулого тижня. Очікується, що зміни дозволять США скоротити шкідливі викиди на 40% порівняно з рівнями 2005 року вже до кінця цього десятиліття, адже саме транспорт є головним джерелом парникових газів.

Також підписаний закон передбачає інвестиції у розмірі $370 млрд у розвиток програми чистої енергії і є найбільшим заходом федерального уряду у боротьбі із кліматичними змінами.

Звісно, лише цього буде недостатньо. Але не тільки США планують запровадити заборону на продаж автівок з ДВЗ. Канада, Велика Британія та ряд європейських країн також впроваджують подібні обмеження у строки від 2030 до 2040 року.