Вже декілька років все більше виробників авто відмовляються від класичних варіантів керуванням різними налаштуваннями в авто, які тепер відображаються на сенсорних дисплеях. Одним з таких прикладів є Tesla Model 3, де майже всі налаштування винесені на дисплей в центральній частині передньої панелі салону.

Чимало водіїв незадоволені подібними змінами в авто. Їм зручніше так само змінювати температуру в салоні, вмикати/вимикати підігрів сидінь, налаштовувати радіо тощо фізичними маніпуляторами, а не віртуальними. Основним аргументом є увага, яку потрібно приділити дисплею, адже класичні кнопки та перемикачі з часом знаходяться майже без зайвого погляду на панель.

І дослідження шведського автомобільного видання Vi Bilägare це підтвердило. Під час експерименту водіям в різних автівках потрібно було виконати чотири дії: скинути показник одометра; ввімкнути підігрів сидіння, збільшити температуру в салоні на два градуси та запустити обдув вітрового скла; ввімкнути радіо та перемкнутися на потрібну частоту; а також встановити на мінімум підсвічування панелі приладів та вимкнути центральний (медійний) дисплей.

Для тесту використовувалися 12 різних автомобілів, а швидкість, на якій це потрібно було виконати, мала становити 110 км/год (68 миль/год). Серед цих автівок лише одну було обладнано стандартними перемикачами, а всі інші використовують сенсорне керування налаштуваннями. Перед заїздом водії мали можливість ознайомитися з інтерфейсами в авто.

Після тесту результати ефективності інтерфейсу встановлювалися за дистанцією, яку водій долав під час виконання всіх завдань:

Дослідження: водії краще дають раду з фізичними перемикачами, аніж сенсорним керуванням налаштувань авто

В результаті в автівці зі старою схемою керування налаштуваннями — Volvo V70 (2005 року) — це вдалося зробити за 306 метрів. Це був найкращий результат серед всіх протестованих авто. Сучасніші машини, які були наближені до такого результату, були Dacia Sandero (414 метрів) та Volvo С40 (417 метрів). Інші автівки потребували вдвічі-втричі більше часу, а найгірший результат водії продемонстрували в MG Marvel R — 1372 метри.

Видання окремо зазначає, що дослідження не враховувало інші проблеми в управлінні тестових авто. Для прикладу, деякі автівки не мають підсвічування налаштувань «клімату», через що ними важко користуватися при поганому освітленні, а в інших забагато всього переклали саме на дисплеї, що вимагає відвертатися від дороги на основний або навіть допоміжні екрани. Ба більше, оновлення системи (Tesla такі отримує доволі регулярно) можуть мати зміни в інтерфейсі, що в кінцевому результаті зайвий раз збиває з пантелику водія.

Тож так, використовувати традиційні засоби керування функціями авто все ж швидше та безпечніше, ніж виконувати такі ж самі дії на сенсорних дисплеях. Для прикладу, Mazda3 в нових поколіннях взагалі відмовилася від сенсорного керування, а у більшості оглядів Audi E-tron GT можна почути, що класичне управління «кліматом» у нього зручніше, ніж у Porsche Taycan з сенсорним керуванням (ці два авто поділяють одну платформу).