Бомбосховища у кожній новобудові: закон підписаний Президентом

Володимир Зеленський підписав Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій, якій передбачає облаштування обов’язкових бомбосховищ у кожній новобудові. Новий закон, був прийнятий Верховною Радою ще 29 липня 2022 р. і ось отримав підпис Президента.

Зокрема, тепер містобудівна документація на регіональному та місцевому рівнях має обов’язково містити розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту, який визначає план розвитку укриттів і забезпечення безперешкодного доступу до них громадянам.

Закон містить наступні ініціативи:

  • врахування заходів цивільного захисту ще на стадії розробки будівельної документації;
  • спрощення процедури передачі земельних ділянок для будівництва бомбосховищ;
  • обов’язкове розміщення споруд цивільного захисту (укриттів, сховищ, бомбосховищ) при будівництві об’єктів, на яких будуть постійно перебувати понад 50 осіб або періодично перебувати понад 100 осіб;
  • необхідність утримання укриттів в постійній готовності.

Крім того, згідно з законом органи державного архітектурно-будівельного контролю можуть відмовити у видачі сертифіката про готовність будівлі до експлуатації, якщо забудовник належним чином не виконає необхідні умови з обладнання бомбосховища.

Здається Україна переходить у режим Ізраїлю, тобто постійної, навіть після нашої перемоги, готовності до ракетного удару від «гарних сусідів». І це добре.

Більше коментарів!