Про передачу великої кількості додаткових терміналів Starlink сповістив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, подякувавши своєму польському колезі Янушу Цешинському.

«Наші польські друзі передали Україні 5 тисяч Старлінків. Це допоможе українцям завжди бути на зв‘язку, а об’єктам критичної інфраструктури — працювати в найскладніших умовах.» – написав пан Федоров.

Нагадаємо, система супутникового широкосмугового доступу до інтернету Starlink від SpaceX запрацювала в Україні 26 лютого 2022 року, майже відразу від початку повномасштабної війни. Україна стала 29 країною світу, де працює Starlink, випередивши, на жаль за дуже сумних обставин, багато провідних країн Європи та Азії.

З того часу термінали Starlink прибували в Україну як невеликими партіями завдяки волонтерам, так і дуже великими, як ото 5000 терміналів, що були надіслані SpaceX у квітні 2022 року, за сприйняття U.S. Agency for International Development, а також урядів Франції та Польщі. Михайло Федоров ще у травні 2022 року казав, що більш ніж 150 тис. українців використовують Starlink щодня.

Наразі сумарна кількість передплатників, тобто і терміналів Starlink у всьому світі складає понад 500 тис. осіб. Навіть враховуючи частину терміналів, які вийшли з ладу у наслідок обстрілів та технічних причин, можна вважати, що зараз в Україні працюють більше ніж 10 000 терміналів. Враховуючи, що левова частка Starlink розгорнута в США – це дуже вражаюча цифра.

Ну і звісно, приєднуємося до слів подяки Польщі. Dziękuję Ci bardzo!