Автомобільні концепти не завжди висвітлюють те, як саме будуть виглядати й на що саме будуть спроможні машини в найближчому майбутньому. Іноді вони є просто втіленням ідей та будь-яких шалених фантазій розробників. Одну з таких продемонструвала компанія Lincoln на Monterey Car Week, де вона показала Model L100 Concept.

Велике скляне авто з дверцятами у три чверті корпусу та підіймальним дахом (напевно, виходити з автівки під час зливи було б ще тим задоволенням), виглядає наче з фільму про далеке майбутнє. Звісно, концепт задумано повністю електричним. А його зовнішнє «натхнення» пішло від класичної моделі Lincoln Model L 1922 року.

І все це не головне в такій автівці, адже «фішкою» концепту є керування без класичних керма та педалей. Тут вже дизайнери надихалися дитячими іграми з модельками автівок. Суть ідея максимально проста: водій бере фігурку машинки, яка встановлена на спеціальній панелі, та задає її напрямок руху, що відповідно виконує вже реальне авто. Так, наче знову опинившись в дитинстві, можна руками катати маленьку машинку по поверхні, але реально керуючи автомобілем.

«Під час розмови з нашими дизайнерами про те, як ми переосмислили майбутнє водіння — як ми можемо переосмислити водіння, коли вам більше не потрібне кермо — один із них згадав, що бачив, як його діти граються з іграшковими машинками. Він спостерігав, як вони граються з автомобілями, і все це здавалося таким природним, коли вони хапали машини руками і кермували ними вліво і вправо» — коментує ідею глобальний директор з дизайну компанії Кемаль Курич (Kemal Curic).

Про зручність зараз не йдеться. Такий концепт дійсно виглядає дуже претензійно й довго шукати недоліки ідеї не потрібно. Достатньо просто уявили, як авто натрапляє на якусь вибоїну в дорозі, яка навіть трохи хитне руку водія, і через це автівка полетить у бік, наприклад. Хоча паркуватися таким чином було б дійсно набагато легше.

«Ви бачите дітей, які керують машиною ліворуч і праворуч, вперед і назад, просто рухаючи нею своїми руками, це насправді щось дуже емоційне, дуже пов’язане. Це був цей “Ага!”-момент. Коли він (дизайнер) все це накидав, він придумав чудову ідею цієї шахової фігури, цієї кришталевої фігури, яку можна покласти на цю поверхню, хапати її, переміщати й перемістити фактичний транспортний засіб» — каже Курич.

Подібний задум пройшов декілька варіантів ідеї. Початковий нагадував джойстик, але пізніше все ж перетворився на незафіксовану модельку на відповідному «планшеті».

«Поверхня, на якій вона (моделька) знаходиться, — це карта, і вона є магнітним полем, яке визначає, куди рухається шахова фігура, і саме так ви можете їздити на машині по карті, навколо міста» — додав Курич.

У будь-якому випадку це лише концепт й далеко не факт, що хтось буде серйозно розглядати його реалізацію. Та не дивлячися на всі можливі прогалини в задумі, компанії вдалося зробити щось незвичне, футуристичне та цікаве. Не здивуюся, якщо цей концепт в тому чи іншому вигляді потрапить в якийсь фільм про майбутнє, де реалізація керування буде саме такою. Але це буде таке майбутнє, у якому можна буде загубити «кермо» в кишенях, рюкзаку, або серед різних дрібниць на робочому столі.