Електрокари з можливістю повністю автономного керування вже частіше можна зустріти на дорогах, а їх використання готуються дозволити в деяких країнах. Серед них є й Велика Британія. Наразі країна вкладає $119 млн у розвиток автономного керування та додатковий $41 млн у дослідження, підтримку безпеки руху та законодавство.

Згідно з планом, законодавство передбачатиме, що провина у ДТП за участі автопілотованої автівки лягатиме не на водія, а на виробника транспортного засобу.  Звісно, за умови, що авто керувалося в автоматичному режимі.

Подібна практика стане гарним прецедентом для інших країн, адже зараз у подібних випадках, провина лягає на водія авто.

Допоки країна допрацьовує закони, буде тривати «консультаційний період» щодо «амбіцій безпеки», який очікує, що автономні авто будуть такими ж безпечними, як і ті, якими керують люди. За отриманими результатами й формуватимуть стандарти експлуатації автокерованих машин та потенційні наслідки їх недотримання.

«Стрибок від допоміжного керування, де водій все ще контролює машину, до самостійного водіння, де автомобіль бере на себе контроль, залишається досить великим. Важливо, щоб уряд вивчив, як ці транспортні засоби будуть взаємодіяти з іншими учасниками дорожнього руху на різних дорогах й при зміні погодних умов. Однак головна нагорода, з точки зору порятунку тисяч життів й покращення мобільності людей похилого віку та маломобільних людей, варта того, щоб її прагнути» — йдеться у заяві президента асоціації автомобілістів Едмунда Кінга (Edmund King).

До того ж країна хоче скористатися перевагами ринку автономних автівок, який зараз оцінюють у $50 млрд. Також за прогнозами він зможе створити додаткові 38 тис. робочих місць. Тож із загальної суми інвестицій $24 млн спрямують на запуск комерційних послуг з «безпілотними» авто (наприклад, шатли в аеропортах та доставляння продуктів), а ще $7 млн — у дослідження ринку та підтримку комерціалізації.

«Ми хочемо, щоб Великобританія була в авангарді розробки та використання цієї фантастичної технології, і саме тому ми інвестуємо мільйони в життєво важливі дослідження безпеки та встановлюємо законодавство, щоб гарантувати, що ми отримаємо всі переваги, які обіцяє ця технологія» — каже секретар з питань транспорту Грант Шеппс (Grant Shapps).

Теперішні закони Великої Британії забороняють використовувати автопілоти. Планується, що дозвіл на їх використання водії отримають у 2025 році.