Львівський IT Кластер розрахував, що після перемоги у війні Україну можуть покинути до 118 000 айтівців – понад половина IT-індустрії країни, повідомляє Forbes. Проте це за найбільш песимістичним сценарієм, якщо почнеться згортання євроінтеграції та підтримки Заходу, а влада буде «закручувати гайки».

На цей час чоловіки у віці від 18 до 60 років, за виключенням перелічених у законодавстві винятків, не можуть покидати територію України через воєнний стан. Міняти порядок виїзду чоловіків за кордон влада поки не планує, про що ще раз нагадав президент Володимир Зеленський у відповіді на петицію, яку підписали понад 27 000 українців. Проте міграційні плани айтівців – переважно чоловіків – цей факт не змінює. «Швидше, не дає реалізувати», – каже СЕО Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський.

Для 79% ІТ-спільноти повна перемога України й повернення територій включно з Автономною Республікою Крим і Донбасом – основний аргумент, щоб не пакувати валізи, свідчить дослідження IT Research Resilience. Проте навіть за таких умов країну готові покинути десятки тисяч фахівців.

Першим, оптимістичним сценарієм для української економіки, Львівський IT Кластер називає втрату до 27 тис. IT-спеціалістів. Такий сценарій з еміграцією 12% айтівців можливий, якщо держава продовжить курс на євроінтеграцію, Захід продовжить надавати допомогу для відбудови, а в Україні пануватиме економічна свобода. У цьому випадку країна втратить $1–1,38 млрд експортного виторгу.

Другим, вже більш песимістичним варіантом, буде переїзд за кордон 52 тис. спеціалістів і просідання експортного виторгу на $1,8–2,35 млрд. Як зазначає Львівський IT Кластер, емігрантські настрої посиляться, якщо влада регулюватиме економіку, як і під час війни, попри підтримку Заходу й курс на вступ до ЄС.

Третім, найгіршим сценарієм для українського IT, буде згортання євроінтеграції та жорстке державне регулювання економіки. Тоді в країні може залишитися 110 тис. айтівців із нинішніх 228 тис. У такому випадку сума недоотриманого IT-експорту зростає до $3,92–4,8 млрд.

Як і 84% українців, айтівці не приймають будь-яких територіальних поступок окупантам, перемир’я та інших «компромісних» сценаріїв перемоги. Бажання купувати міжнародні квитки також посилює втрата роботи й домівки в Україні. «Людина, яка втратила житло, більш схильна до переїзду, бо ніщо матеріальне вже не тримає», – каже Веселовський.