У США створюють перший у світі заклад громадського харчування, де люди будуть лише відвідувачами. Його співзасновники – спеціаліст зі штучного інтелекту, робототехнік та аерокосмічний інженер – вирішили відкрити місце, яке зможе швидко й недорого нагодувати велику кількість людей. Заклад під назвою Mezli має запрацювати 28 серпня, повідомляє Eater.

Mezli – не ресторан у звичному розумінні. Найбільше він нагадує великий холодильний контейнер, наповнений машинами, які можуть збирати страви з інгредієнтів, складати їх в миски, нагрівати та переміщувати до відвідувачів. За словами розробників, це було досить складно втілити у технічному плані. Більшість автоматизованих ресторанів досі потребують участі людей, однак їх заклад може працювати повністю самостійно. 

Ресторан працює досить швидко, готуючи 75 страв на годину. Вартість їжі буде нижчою, ніж у звичайних закладах – найдешевша пропозиція коштуватиме $6,99. 

Хоча Mezli працюватиме автономно, компоненти страв для нього будуть готувати люди. Ключовою ідеєю закладу було скоротити кількість персоналу, залишаючи можливість подавати сотні страв за день. Люди лише завантажуватимуть попередньо підготовлені інгредієнти у контейнер раз на добу. 

Шеф-кухар ресторану Ерік Мінніх, який раніше працював у закладі з мішленівською зіркою, спеціально розробив для Mezli меню середземноморської кухні та технологію приготування страв. Відвідувачі зможуть вибрати з кількох видів боулів, а також десерти та напої. Окрім готових пропозицій боулів, клієнти зможуть зібрати власний з доступних інгредієнтів, що створює близько 64 800 можливих комбінацій. 

 

Контейнер Mezli має кілька переваг перед традиційними ресторанами. Він готує здорову їжу дешевше за звичайні заклади, а також працює від електрики та не потребує газу, витяжки та водопроводу. Потенційно його можна буде розмістити будь-де. Крім того, будувати їх дешевше, ніж звичайні ресторани. Проте лише час і смаки жителів Сан-Франциско покажуть, чи буде популярною така розробка.