Дослідники Кембриджського університету успішно змінили групу крові трьох донорських нирок. Відкриття може суттєво збільшити шанси пацієнтів з рідкісними групами крові, які чекають на трансплантацію, повідомляє The Guardian.

Щоб змінити групу крові, науковці підключили нирку до апарату для нормотермічної перфузії, який прокачує через орган насичену киснем кров і зберігає його життєздатним. Після цього нирку промили кров’ю, наповненою ферментом. Фермент видалив маркери групи крові, які вистилають кровоносні судини нирок, що призвело до перетворення органу на найпоширеніший тип O.

Спочатку науковці спробували змінити таким чином шматок нирки. Дуже швидко вони побачили, що антигени були видалені, і вирішили застосувати фермент до повноцінної нирки. 

«Взявши людські нирки В-типу та прокачавши фермент через орган … ми за кілька годин побачили, що перетворили нирку В-типу на О-тип. Дуже цікаво думати про те, як це потенційно може вплинути на стільки життів», – говорить одна із дослідниць. 

Тепер дослідники мають перевірити, як нещодавно змінена нирка реагуватиме на звичайну групу крові пацієнта при нормальному кровопостачанні.