Команда китайських дослідників стверджує, що побила рекорд зі створення найсильнішого магнітного поля. Найсильніше магнітне поле, виміряне в отворі магніту, склало 45,22 тесла (T). Раніше рекордом вважалось магнітне поле у 45Т, яке виміряли у Національній лабораторії високого магнітного поля США у 1999 році, повідомляє The Register.

У гібридному магніті використали котушки з надпровідного матеріалу. За словами дослідників, саме вдосконалення у матеріалах і виробництві деяких елементів дозволили їм побити рекорд. 

«Щоб досягти більш потужного магнітного поля, ми впровадили інноваційну структуру магніту та розробили нові матеріали», – говорить професор і академічний директор лабораторії, яка проводила дослідження. 

Китайські вчені створили найсильніше стале магнітне поле: воно принаймні в мільйон разів сильніше за земне

Директор MagLab, яка встановила попередній рекорд, заявив, що довіряє звіту китайських колег і з нетерпінням чекає на наукову публікацію, яка розкриє більше деталей. Він зазначив, що побити рекорд китайській лабораторії дозволила більша інфраструктура, ніж та, яку мали вони у 1999 році. 

Зокрема, для підтримки настільки потужного магніту потрібне постійне охолодження рідким гелієм та деіонізованою водою. Також концентрація величезної кількості електроенергії створює сили, які намагаються розірвати магніт. Через це не менш важливими є надміцні матеріали з потрібними властивостями.