Одна з переваг володіння смартфонами Google Pixel – це можливість одним із перших встановити найновішу версію Android. Власники Pixel 4, 4 XL, 4a, 5, 5a, 6, 6 Pro та 6a вже почали отримувати релізну версію Android 13. Ми публікували доволі детальний розбір можливостей нової системи, його можна почитати тут.

Якщо коротко, то Android 13 отримав косметичне оновлення стилю інтерфейсу Material You з можливістю налаштуванням сторонніх програм, щоб вони відповідали темі та кольорам шпалер смартфона.

Реліз Android 13 почав надходити на смартфони Google Pixel

Окрім того, тепер система дозволяє обирати певні мови для окремих програм. Це дозволяє окремо обирати мову системи, а також окремо мову кожного застосунку.

Реліз Android 13 почав надходити на смартфони Google Pixel

В Android 13 з’явився оновлений медіаплеєр, який адаптує свій зовнішній вигляд відповідно до музики чи подкастів, а також працює для медіафайлів, які відтворюються через Chrome.

Реліз Android 13 почав надходити на смартфони Google Pixel

Нова система дозволяє додатково налаштувати нічний режим із затемненням шпалер і темною темою. Ці параметри екрана допомагають очам користувача звикнути до темряви, коли він збирається лягати спати, і знову заснути, якщо прокинеться вночі, щоб перевірити сповіщення на смартфоні.

З’явилися також цікаві нововведення приватності, наприклад, застосункам можна більше не давати доступ до всієї медіабібліотеки, а лише до конкретних фотографій та відео. Окрім того, якщо користувач скопіює конфіденційні дані, такі як адреса електронної пошти, номер телефону або облікові дані для входу на свій пристрій, Android 13 автоматично очистить історію буфера обміну через певний період.

В новій версії ОС користувач також отримає більше контролю над сповіщеннями, адже кожен застосунок після встановлення тепер має явно запитувати дозвіл на надсилання сповіщень.

В Android 13 з’явилася підтримка просторового аудіо (Spatial Audio). На підтримуваних навушниках, які підтримують відстеження голови, Spatial Audio змінює джерело звуку відповідно до того, як користувач повертає голову.

Android 13 використовує Bluetooth Low Energy (LE) Audio, новий аудіостандарт Bluetooth, який забезпечує меншу затримку, кращу якістю звуку та можливість транслювати аудіо на кілька пристроїв одночасно.

В новій версії ОС з’явилася функція, яка дозволяє копіювати URL-адресу, зображення, текст або відео з одного пристрою на Android 13 на інший, наприклад зі смартфона на планшет.

Реліз Android 13 почав надходити на смартфони Google Pixel

Що стосується планшетів, то з новою системою вони отримали покращену багатозадачність з оновленою панеллю завдань та простіший перехід до роботи з розділеним екраном.

Реліз Android 13 почав надходити на смартфони Google Pixel

Окрім того, планшети з Android 13 реєструватимуть долоню та стилус як окремі дотики. Отже, незалежно від того, пише користувач чи малює на планшеті, у нього буде менше випадкових натискань.

Загалом Android 13 оснащено цими та багатьма іншими функціями, як-от підтримка HDR-відео в додатках сторонніх камер, оновлений перемикач виведення медіа, брайлівські дисплеї для Talkback тощо.

Окрім смартфонів Google Pixel, які вже почали отримувати оновлення, пізніше цього року Android 13 також вийде на моделі від Samsung, ASUS, HMD (Nokia), iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, vivo, Xiaomi та інші.