На архітектурі Xe у процесорах Core 12-го покоління, а також у дискретних відеокартах Arc A-серії на архітектурі Arc Alchemist не буде вбудованої підтримки DirectX 9 (DX9), замість цього компанія планує реалізувати емуляцію завдяки DirectX 12.

Сторінка підтримки на вебсайті Intel тепер сповіщає, що емуляція буде реалізована через бібліотеку Microsoft D3D9On12 із відкритим вихідним кодом. Графічні команди DirectX 9 у Windows 10 та 11 будуть направлятися в D3D9On12, тоді як раніше вони передавалися до графічного драйвера Intel.

Таким чином, хоча сучасні графічні процесори Intel не матимуть спеціальних драйверів для старих ігор, які працюють виключно на DX9, таких як Unreal Tournament, Star Wars: Knights of the Old Republic і Team Fortress 2, користувачі матимуть можливість їх запускати. Хоча ніхто не гарантує, що під час гри не виникнуть помилки.

Проте в Intel зазначають, що ігор, які все ще працюють виключно на DX9, дуже мало, і навряд хтось вирішить розробляти нові на основі такого старого API.

З іншого боку відмова від драйверів для DX9 має допомогти Intel зосередитися на оптимізації драйверів для DirectX 11. В компанії визнають, що її графічні процесори Arc мають нижчу швидкодію в іграх з DX11, зазначаючи, що причиною цього є їх погана оптимізація, адже вони розроблялися під старі API з урахуванням апаратного забезпечення AMD та NVIDIA.