Сервіс Uklon, який нещодавно перекваліфікувався у «міський мультитул», поділився переліком електрокарів, які найчастіше використовуються для здійснення замовлень.

Найпоширеніша модель електрокара в Uklon – Nissan Leaf, на яку припадає до 80% усіх авто на батареях. У трійку лідерів також входять Chevrolet Volt, Renault Zoe – частка кожного з яких становить 6%. А замикають п’ятірку Chevrolet Bolt EV (3,75%) та Tesla Model S (3,4%).

Uklon назвав ТОП-5 електромобілів серед водіїв сервіса. Перше місце з великим відривом ви вже мали вгадати

«У першому півріччі кількість електрокарів у Uklon справді зросла на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року», – зазначає Сергій Смусь, співзасновник та операційний директор Uklon.

Однак, за даними компанії частка електрокарів серед усіх автомобілів знижується. У першому півріччі вона склала 1,06%. При чому, якщо у червні 2022 року вона становила 0,88%, то за аналогічний місяць минулого року – 1,27% від загальної кількості автомобілів.

Сергій Смусь розповідає, що попри нестачу палива та зростання цін на нього, частка електрокарів скорочується через невелику ємність батарей у більшості машин такого рівня. Автомобіль у службах виклику авто має проїжджати хоча б 200 км на день, що дозволить водієві заробляти.

«Такі моделі коштують дорого, тому і термін їхньої окупності буде неймовірно довгим. Наприклад, уживана машина, яка дозволяє їздити на одному заряді 500-600 км, коштуватиме 90 тисяч євро», – коментує Сергій Смусь.

На думку співзасновника компанії, Україні потрібно розвивати інфраструктуру для швидкого заряджання електрокарів, а державі – мотивувати ринок пересідати на електромобілі. Адже уживаний Nissan Leaf з Європи чи США можна купити за $12-15 тисяч. Його батарея не дозволить проїхати понад 100 кілометрів, заряду вистачить, щоб виконати вісім замовлень з урахуванням подачі автомобіля. Заробити вдасться без урахування вартості амортизації близько 800 грн. А потім акумулятор необхідно зарядити, на що піде щонайменше чотири-п’ять годин.