Вже наступного року ПрАТ «Укргідроенерго» може розпочати виробництво водню на Дніпровській гідроелектростанції (ГЕС). Принаймні, компанія розраховує у вересні поточного року підписати контракт із німецькими компаніями Andritz Hydro та MAN Energy Solutions на постачання електролізера потужністю 1 МВт для виробництва водню, про це в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» повідомив генеральний директор компанії Ігор Сирота.

«Щодо водню ми дуже плідно співпрацюємо з німецькими партнерами. (…) Плануємо у вересні підписати контракт на постачання електролізера в 1 МВт. У них термін виготовлення 16 місяців, але ми домовилися, що вони заберуть у когось чергу і зроблять нам це через 6-9 місяців. Тому, якщо ми підпишемо контракт у вересні, то в першому півріччі наступного року ми зможемо реалізувати цей проєкт на ДніпроГЕС», – заявив Сирота.

Початкові інвестиції в цей пілотний проєкт «Укргідроенерго» планує забезпечити власним коштом, проте успішна реалізація дозволить в майбутньому залучити інвесторів на більші проєкти з виробництва водню.

«Якщо ми сьогодні збудуємо хоча б 1 МВт, то нам буде набагато простіше говорити з європейськими донорами. Вони швидше дадуть кошти й на проєктування, й на реалізацію проєктів. А у нас є можливість реалізувати проєкти водню від 40 МВт до 100 МВт», – пояснює наміри компанії Сирота.

При цьому гендиректор «Укргідроенерго» додав, що в умовах агресії Росії в Україні та її енергетичного шантажу щодо Європи проєкти розвитку водню будуть активно реалізовуватися.