Засновник Telegram Павел Дуров періодично критикує Apple через обмеження її платформи. Минулого року він назвав смартфони компанії «середньовічними», а користувачів iPhone «цифровими рабами».

«Володіння iPhone робить вас цифровим рабом Apple – вам дозволено використовувати лише програми, які Apple дозволяє встановити через їхній App Store, і ви можете використовувати лише iCloud від Apple для резервного копіювання своїх даних» – написав тоді Дуров.

Цього разу під його критику знову потрапив магазин застосунків App Store, а точніше процес перевірки програм та оновлень, перед тим, як вони потраплять на смартфони користувачів. Як заявляє Дуров, оновлення Telegram проходить процес перевірки вже протягом двох тижнів.

«Наше майбутнє оновлення, яке має революціонізувати те, як люди висловлюють себе в обміні повідомленнями, застрягло на «огляді» Apple протягом двох тижнів без пояснень чи будь-яких відгуків від Apple.

Якщо Telegram, один із 10 найпопулярніших додатків у світі, отримує таке ставлення, можна лише уявити труднощі, з якими стикаються менші розробники застосунків. Це не просто деморалізує: це спричиняє прямі фінансові збитки для сотень тисяч мобільних додатків у всьому світі.

Ця шкода доповнюється 30% податку, який Apple і Google стягують з розробників застосунків – який, за їхніми словами, повинен оплачувати ресурси, необхідні для перевірки додатків. Регуляторні органи в ЄС та інших країнах поступово починають вивчати ці зловживання. Але економічні збитки, які Apple вже завдала технологічній індустрії, не будуть скасовувані» – нарікає на політику Apple Дуров.

Навряд чи такі публічні заяви, як і минулі випади Дурова в сторону Apple, отримають відповідь від компанії. Apple в минулому вже потрапляла під критику з боку розробників через довгий процес затвердження, проте компанія завжди може пояснити це необхідністю ретельної перевірки, щоб забезпечити безпеку даних користувачів.