Новий трилер «Fall» від Lionsgate, який мають показати у кінотеатрах, отримав рейтинг R через надмірну кількість лайки у його сценах. Виробник, що сподівався отримати нижчий віковий рейтинг PG-13, був розчарований – це знизило б касові збори. Подолати проблему допомогла технологія дипфейку, яка замаскувала понад 30 нецензурних слів, повідомляє Variety. 

 «Fall» («Падіння») – інді-трилер про двох подруг, які забираються на покинуту радіовежу заввишки понад 600 метрів, щоб розвіяти прах покійного чоловіка однієї з жінок. Коли частини хиткої драбини відламуються від вежі, героїні залишаються в пастці. Вони мають докласти усіх зусиль, щоб спуститись на землю неушкодженими. 

За словами однієї з акторок, під час зйомок вони не знали, який рейтинг отримають. У кадрі жінка лаялась стільки, що продюсер хотів прибити її по e-mail, коли вони намагались отримати рейтинг PG-13. Перезнімати сцени, які створювались у горах посеред пустелі Мохаве, було б занадто довго і дорого для кіно з бюджетом у $3 мільйони. 

Рішення знайшов режисер і співавтор сценарію Скотт Манн. Він звернувся до технології дубляжу зі штучним інтелектом від лондонської компанії Flawless. Застосувавши технологію дипфейку під час постпродакшену, команді Flawless вдалось замінити лайку на більш цензурні епітети на кшталт «дурний».

«Тепер ми застрягли на цій дурній вежі посеред довбаного ніде», – говорить одна з героїнь у одній зі сцен, які вдалось змінити. 

Компанія Flawless, заснована у 2021 році, розробила систему TrueSync на основі штучного інтелекту TrueSync. Початково технологія мала зробити природнішим дубляж фільмів, перекладених іншими мовами. За допомогою принципів, які використовуються для створення дипфейків, TrueSync змінює рухи рота акторів відповідно до альтернативного діалогу. Як виявилось, це може також успішно «підчистити» фільм від небажаних слів. 

Технологія спрацювала настільки досконало, що навіть самі актори не можуть сказати, змінювалась певна сцена чи ні. Фільм «Падіння» вийде у кінотеатрах з 12 серпня, тож усі любителі трилерів скоро зможуть спробувати їх відрізнити.