Вміння готувати напої – не єдина необхідна для бармена навичка, навіть якщо це робот. Під час розробки робота-бармена дослідники з Неаполітанського університету імені Фрідріха II зосередились на соціальному аспекті його роботи, а саме – умінні підтримати дружню розмову. У інтерактивній роботизованій системі BRILLO вони запровадили новий підхід, який дозволяв роботу персоналізувати взаємодію з постійними клієнтами. 

BRILLO складається з гуманоїдного бюста з двома роботизованими руками, які дозволяють роботу готувати напої, і обличчя на моніторі, яке демонструє різні вирази обличчя. Робот також має мікрофон, динамік і камеру, які дозволяють йому спостерігати за клієнтами, обробляти їх мову та жести, й відповідати. 

Дослідники вважають, що для ефективної взаємодії з людьми, робот має створювати профіль користувачів. Це дозволить не лише пропонувати напої на основі їх смаків, а й запам’ятати їх інтереси, вподобання щодо того, яким розмовам вони надають перевагу – смішним чи серйозним. 

Система взаємодії дає можливість роботу обробляти слова людини і зчитувати невербальні сигнали, дізнаючись, у якому настрої користувач, наскільки він уважний і яким напоям надає перевагу. Збережена інформація допоможе роботу взаємодіяти з клієнтом, коли той повернеться. Бармен зможе врахувати особисті історії клієнта та його вподобання щодо алкоголю.  

«Цей сценарій є складним випробувальним майданчиком для дослідження того, як робот може підтримувати та оновлювати профіль користувача, а також постійно адаптувати свою взаємодію. Ми вважаємо, що такий вид персоналізації є ключем до прийняття роботів у нашому житті з різними сервісними та допоміжними ролями», – говорять дослідники.

Початкові результати робота в експериментальних умовах були перспективними. Тепер науковці мають провести більше експериментів у реальних умовах, дозволяючи клієнтам тривалий час взаємодіяти з роботом.